Marad a nagyoroszi laktanya az államnál

Vágólapra másolva!
Nagyoroszi önkormányzata nem tesz további lépéseket azért, hogy megszerezze a 2004-ben bezárt laktanyát, mert eddigi intézkedései eredménytelenek voltak, tárgyalási pozíciója pedig bizonytalan; a honvédelmi tárca már négy éve őrizteti az ingatlanokat - közölte az MTI-vel a település polgármestere és a honvédelmi tárca.
Vágólapra másolva!

A Nógrád megyei Nagyoroszi 5. Légvédelmi Rakétaezredet 2004-ben számolták fel, a rakétakomplexumot Győrbe telepítették.

Hornyák Endre polgármester elmondta: az önkormányzat folyamatosan jelezte igényét a 40 hektáros lőtérre, és a konyhával, ebédlővel felszerelt, bezárása előtt felújított laktanyára.

Hozzátette: a Honvédelmi Minisztérium (HM) Ingatlankezelési Hivatala még 2005 decemberében értesítette őt arról, hogy a minisztérium térítés ellenében adná önkormányzati tulajdonba az ingatlant, zártkörű értékesítési eljárás keretében.

Azóta öt dossziényi levelezést őriz, de semmi előrelépés nem történt az ügyben - mondta.

Bocskai István, a HM szóvivője a jelenlegi helyzettel kapcsolatban azt közölte, hogy az állami tulajdonban lévő laktanya ingatlanjogi rendezése még folyamatban van, ezért az értékesítési eljárás nem kezdődött meg.

Kitért rá: a vonatkozó törvény lehetővé teszi, hogy az ingatlan a versenyeztetési eljárás mellőzésével, legalább a becsült forgalmi értéken a helyi önkormányzat tulajdonába kerüljön, "amennyiben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., mint a tulajdonosi jogok gyakorlója, hozzájárul".

Nagyoroszi polgármestere kifejtette, hogy a 380 millió forintos költségvetésű falu nem vállalhatja, hogy megvásárolja a laktanyát. Abban gondolkodtak, hogy egy leendő befektető fizeti ki a vételárat, akivel 90 éves bérleti szerződést köt az önkormányzat.

Úgy fogalmazott: nem tárgyalhat úgy senkivel, hogy végül a zrt. esetleg nem is engedélyezi az önkormányzati tulajdonba adást.

2006-ban egy európai filmstúdió létrehozásáról egyeztetett egy magyar származású beruházóval, de a befektető sem várt évekig, azóta már két elhagyott laktanyát vásárolt meg máshol - mondta.

A HM szóvivője korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a tárca 2004 nyarától havi egymillió forintért őrizteti az ingatlanokat. Arra a kérdésre, hogy így van-e ez a mai napig is, Bocskai István azt válaszolta: a laktanya jelenleg is őrzés-védelem alatt áll.