Hotelboom az Üllői út mentén

Vágólapra másolva!
Ha a Váci úti irodafolyosóhoz egyelőre túlzás volna is hasonlítani, az Üllői út és környéke a közeljövőben a megszaporodó szállodafejlesztésekről lehet nevezetes. Osztrák, görög, izraeli, angol és luxemburgi befektetők is látnak fantáziát a területben.
Vágólapra másolva!

Az év második felében kezdődik az osztrák Warimpex csoport magyarországi fejlesztéseinek sorozata. Az első szálloda az Üllői úton készül el, várhatóan 2010 tavaszára - értesült az [origo].

A pontos helyszínt nem tudtuk kideríteni, de Nagy Attila, a Revital Zrt. (a Warimpex AG egyik hazai leánycége) munkatársa annyit elárult, hogy a háromcsillagos hotelt a Klinikák metrómegálló közvetlen közelében húzzák majd fel.

Az üzemeltető a számos európai országban jelen lévő Louvre Hotels lánc lesz, a 280 szobásra tervezett, egyebek mellett konferenciateremmel rendelkező szálloda a cég Campanile márkaneve alatt fog működni.

Húsz új magyarországi szálloda

A Warimpex és a Louvre tavaly márciusban állapodott meg a hosszú távú együttműködésről, melynek keretében az elkövetkező 5-7 év alatt több mint 80 új szállodát létesítenek a négy visegrádi országban. Kérdésünkre a Revital Zrt.-nél közölték, ebből nagyjából 20 jut Magyarországra - háromnegyedük vidékre.

A szállodák a fapados, úgynevezett "budget hotel" kategóriába tartoznak majd, a Louvre már említett Campanile, valamint Premiere Classe brandje alatt, amelyek összesen közel 600 európai hotelt fognak össze. A közös beruházássorozat összértéke 300 és 500 millió euró közé tehető.

Lesz konkurencia

Az első budapesti projekt érdekessége, hogy a Klinikák metrómegállónál biztosra vehető két másik szálloda megépülése is. Az egyik a Gestor multifunkciós (iroda, lakás) fejlesztésének része lesz, a SOTE új központi épületével szemközt, a Thaly Kálmán és a Tűzoltó utca sarkán - előreláthatólag 100 szobával és három csillaggal.

A másikat ennek tőszomszédságába, egy Üllői útra néző telekre tervezik. A Népszabadság tavaly őszi információja szerint a görög Palermo Properties ötcsillagos, több száz szobát kínáló hotelt álmodott az éppen a metrómegállóval szemben lévő területre.

Nem messze onnan, a körúton belül egy izraeli magánszemélyek tulajdonában lévő cég, az RT 44 Kft. kezdhet neki a 955 millió forintért megvásárolt Markusovszky tér beépítésének, amint sikerül a IX. kerületi önkormányzatnak elbontania a Kultiplexet. Mint azt az [origo] többször is megírta, a kultközpont helyén kialakítandó park lesz hivatott pótolni a tér zöldterületét.

A leendő szálló jellegére, értékére, illetve az építkezés kezdetére vonatkozó kérdéseinket az RT 44 képviselői azzal hárították el, hogy egyelőre semmi sem biztos, a tervekről egyeztetések folynak, így egyelőre nem tudnak konkrétumokat mondani.

A Fradi-ingatlan is jó helyszín

Valószínű, hogy az FTC-t és értékes ingatlanját megvásárló Scarborough tervei között szerepel, hogy a Könyves Kálmán körút és az Üllői út találkozásánál létrehozandó komplexumnak egy szálloda is része legyen. Hónapokkal ezelőtt legalábbis erről beszélt a Népszabadságban a Scarborough befektetési főtanácsadója, Patrick Vangoidsenhoven.

Az Üllői út népszerűsége cseppet sem meglepő, tekintve, hogy egy metrómegálló közelsége bármilyen ingatlanfejlesztés értékét alaposan megnöveli. A város egyik legforgalmasabb útja alatt hosszan fut a 3-as metró - nyilvánvaló, hogy a Váci úti irodaboomot is elsősorban ez tette lehetővé.

Egy "hotelfolyosó" (erről persze egyelőre korai lenne beszélni) kialakulásához viszont nem elég a jó tömegközlekedés: nívós környezet is szükségeltetik. Márpedig a ferencvárosi és józsefvárosi rehabilitáció eredményei egyre szembetűnőbbek a kérdéses területen is.

Közel a reptér

Ugyancsak nagy előny Ferihegy viszonylagos közelsége. Noha a közlekedés nem nevezhető mindig gyorsnak, a repülőtér innen valóban könnyen megközelíthető. Nem véletlen, hogy a már most is az Üllői út mentén elhelyezkedő hotelek - City Inn, Tulip Inn, Hotel Corvin, Ibis Aero - igyekeznek építeni erre az adottságra.

Utóbbi egyenesen a reptérhez "legközelebb eső" szállóként hirdeti magát, de már nem sokáig teheti, mert pár éven belül az Üllői út végén, a Ferihegyhez közeli volt szovjet laktanya helyén megépül az Airport City Plaza. A luxemburgi befektetőt képviselő projektcég tulajdonosainak szándéka szerint itt legalább két szálloda várja majd a vendégeket.