Vágólapra másolva!
Érezteti a hatását a nemzetközi pénzügyi válság Kárpátalja ingatlanpiacán is. A beruházási kedv csökkenése, a kereslet visszaesése és a hitellehetőségek megszűnése jelentős hatást gyakorolt a piacra - írja a helyi sajtó.
Vágólapra másolva!

Kárpátalja megyeszékhelyén, Ungváron a pénzügyi válság miatt a kivárás a jellemző az ingatlanpiacon, a kínálat és a kereslet terén egyaránt. Egy szakértő az egyik helyi a lapnak elmondta, a piaci pangás az év közepén kezdődött, a mélypontot lényegében a hitellehetőségek megszűnése jelentette, mivel a vásárlók több mint hatvan százaléka hitelből vett ingatlant.

Ennek ellenére a helyzet nem túl rossz, az árak nem estek a megyeszékhelyen. Megnőtt a lakáscserék száma. Sokan döntenek most úgy, hogy többletfizetéssel jobbra cserélik meglévő ingatlanukat. Bár nem álltak le az építkezések, lassulás vehető észre. Esik az építőanyagok ára, ami az új építésű lakásokat olcsóbbá teheti. A szakértő szerint a mostani helyzetből arra lehet következtetni, hogy 2009 tavaszán és nyarán ismét föllendül a piac.

Munkácson novemberben amerikai dollárban számítva legalább tíz százalékkal estek a lakásárak, az elmúlt fél évben 30 százalékkal - állítja az egyik városi ingatlaniroda vezetője.

Ugyancsak árcsökkenésről, 10-15 százalékos visszaesésről számolt be Beregszászon az egyik ingatlanközvetítő iroda munkatársa, aki szerint előfordul, hogy egy kétszintes, összkomfortos családi házat, amely két-három hónappal ezelőtt 100 ezer dollárba (21 millió forint) került, most 75 ezerért is eladnak.