Mélyponton az ingatlanos várakozások

Vágólapra másolva!
Az ingatlanberuházók még sohasem látták olyan pesszimistán a jövőt, mint most - állítja felmérésére hivatkozva az egyik gazdasági kutatóintézet. Sokkal kevesebben akarnak lakást vásárolni, de nemcsak ebben a szektorban várható visszaesés.
Vágólapra másolva!

Az Ecostat által mért Ingatlanbarométer 2008 első három negyedévében még az ingatlankonjunktúra stagnálását jelezte, a negyedik negyedévben azonban 8 éves mélypontra, 41,8 százalékra esett a mutató; az összesített éves index értéke 2008-ban 44,9 százalék, ami 0,5 százalékponttal magasabb a 2007-es értéknél - közölte a gazdaságkutató intézet kedden.

A harmadik negyedévi felmérésben még nem tükröződött a gazdasági válság hatása, az év végi adatokban azonban már megjelentek a negatív hatások. A harmadik negyedévben az Ingatlanbarométer értéke 46,1 százalék volt, a másodikban 46, az első negyedévben pedig 45,6 százalék. Az éves index 8,6 százalékponttal marad el a 2002-es eddig mért legmagasabb, 53,5 százalékos értéktől.

Az Ingatlanbarométer negyedik negyedévi alacsony értéke a közlemény szerint azt mutatja, hogy a következő fél évben csökken mind a lakásépítések, mind az iroda- és egyéb épületek építése, és az ingatlanok forgalma is visszaesik. A hitelezés szűkülése miatt a beruházások és a forgalom élénkülésére tovább kell várni a kutatók szerint.

A negyedik negyedéven a legnagyobb mértékben a lakosság ingatlan iránti kereslete esett vissza, ez a konjunktúraindex az előző negyedévhez képest 12,8 százalékponttal csökkent, és 2001. óta a legalacsonyabb értéken, 40,56 százalékon áll. A szigorúbb hitelfeltételek, a magasabb deviza- és forintkamatok a jövőben tovább csökkentik a családok hitelfelvételi kedvét és lehetőségét, így az előrejelzések szerint visszaesik mind az új, mind a használt lakások építése, vásárlása.

A lakosság után a beruházókat érintik leginkább az elkövetkező időszak megszorító intézkedései. Az ingatlanberuházók konjunktúraindexe a negyedik negyedévben 5,27 százalékponttal csökkent azután, hogy már a korábbi negyedévekben sem volt túl magas. A 33,8 százalékos beruházási konjunktúraindex a 2001-ben indult mérés óta a legalacsonyabb értéket mutatja.

A beruházók a következő fél évben is csökkenő lakossági lakóingatlan-építést prognosztizálnak, és előrejelzésük szerint csökken a kereskedelmi és szolgáltatási, a művelődési és oktatási épületek, az ipari és minden egyéb építmények építésének igénye is.

A forgalmazók indexe a negyedik negyedévben 4,1 százalékponttal 44,9 százalékra esett vissza. A közvetítők a következő félévben is csökkenő forgalommal és bérlési szándékkal számolnak.

Az ingatlanpiac szereplői 2009-re 6,8-9,9 százalék közötti árnövekedést prognosztizálnak saját ágazatukban. Az építőanyagáraknál 9,9 százalékos, az építési-szerelési tevékenységek árainál 8,8 százalékos emelkedést valószínűsítenek, a munkaerőköltségek árának 6,8 százalékos növekedését feltételezik. Várakozásuk szerint a telekárak jövőre 6,9 százalékkal nőhetnek.