Rekordszámú panelpályázatot adtak be

Vágólapra másolva!
Megnőtt a támogatási igény, és darabra is minden eddiginél több pályázatot adtak be a lakóközösségek panelházak felújítására. Az illetékes tárca reméli, hogy jövőre is lesz pénz a programra.
Vágólapra másolva!

Több mint 100 ezer lakás újíthatnak fel a szeptember 30-án lezárult panelprogram keretében - közölte Jauernik István, az Önkormányzati Minisztérium államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón kedden.

A 2008. február 1-jén kiírt pályázatok benyújtási határideje szeptember végén lejárt, miden eddiginél több pályázat érkezett a panel- és kéményfelújítási programokra - mondta Jauernik István. Hozzátette: a 2000 pályázat 100 ezer lakást, és hozzávetőleg 250 ezer ember érint.

A panelprogramra 2011-ig összesen 30 milliárd forint áll rendelkezésre, pénzhiány miatt a tárca nem fog elutasítani pályázatot - jelentette ki az államtitkár. Kiemelte: a panelpályázatok átlagos támogatási igénye megnőtt, az eddigi 200 ezerről 310 ezer forintra.

Első ütemben - november végén, december elején - a kéményfelújítási pályázatokat bírálja majd el a tárca. Az állami támogatások folyósítására 2009 januárjában kerülhet sor. A panelprogram támogatási igényeinek kifizetéséről az államtitkár azt mondta, hogy ezek a lakóközösség támogatási igényeitől és az önkormányzati részkifizetésektől függnek; három év alatt folyamatosan fizetik ki a pénzt.

Az államtitkár szólt arról, hogy 2007-ig a panelprogram keretében 190 ezer lakás újult meg, mintegy 34 milliárd forint állami támogatással. A kéményfelújítási program 10 500 lakást érintett, erre 650 ezer forintot költött az állam.

Jauernik István emlékeztetett arra, hogy február 1-jén megváltoztak a pályázati szabályok: 500 ezer forintra emelkedett a lakásonként adható állami támogatás mértéke, illetve önkormányzati támogatás nélkül is lehet pályázni. Megerősíettte, a tervek szerint a tárca jövőre is indít panelprogramot, bízva abban, hogy meglesz a költségvetési támogatás.