A plázaépítők fütyülnek a válságra

Vágólapra másolva!
Annál is jóval több bevásárlóközpont épül fel az idén a kontinensen, amennyit egy éve jósoltak az elemzők. Magyarországon ezúttal a vidéki beruházások növelik a kínálatot.
Vágólapra másolva!

Európában soha nem tapasztalt mértékű bevásárlóközpont-fejlesztés zajlik. Az idei évben mintegy 15,2 millió négyzetmétert adnak át, így az összes bruttó bérbeadható terület 126,2 millió négyzetméterre emelkedik az év végéig - áll a Cushman & Wakefield nemzetközi ingatlan-tanácsadó által készített tanulmányban.

Az első félévben elkészült 3,9 millió négyzetméterből a meglévő épületek bővítése csupán 5 százalékot tett ki. Spanyolország és Olaszország áll az élen, de a három legnagyobb, összesen közel 280 000 négyzetméteres komplexum az Egyesült Királyságban nyílt meg.

A közeljövőben a legnagyobb fejlesztések Európa keleti felében várhatóak, ezen belül Oroszország, Törökország és Ukrajna képviseli az összes projekt 58 százalékát. Lengyelország, Csehország és Magyarország triója a potenciális 2008-09-es fejlesztések 25 százalékát viszi.

Magyarországon 2008-ban 70 ezer négyzetméterrel bővül a kínálat, a vidéki központok - az egri Agria Park, a nyíregyházi Korzó és a debreceni Fórum - jóvoltából. A folyamatban lévő fejlesztések alapján 2009-ben további 70 ezer négyzetméter átadása várható, a fővárosi, a Budai Skála helyén épülő Allee-ben és a győri ETO Parkban.

"A hitelpiaci válság a közelmúltban kezdte el éreztetni hatását a magyarországi fejlesztésekben, eddig csak néhány projektet halasztottak el. Úgy gondoljuk, a kiskereskedelmi piac tovább fejlődik a következő években, bár lassabb ütemben" - mondta Szabó Viktória, a C&W kiskereskedelmi üzletágának budapesti vezetője.

Az országokra lebontott fejlesztési rangsort Oroszország vezeti, ott 10 millió négyzetméter pláza átadása várható 2009 végéig. Romániában és Ukrajnában a következő két évben megduplázódik a bevásárlóközpontok összterülete. Európa legnagyobb plázája Törökországban épül, a 2009-re elkészülő Forum Isztambul 172 000 négyzetméteres lesz.

Bulgáriában a szomszédos országokhoz viszonyítva jelentősen lassult a tempó, kevesebb mint 350 ezer négyzetméter áll fejlesztés alatt. A következő 18 hónapban azonban itt is 400 százalékos növekedés valószínű.

Európai bevásárlóközpont-fejlesztések 2008 júliusa és 2009 decembere között
(bruttó bérbeadható terület)

Forrás: [origo]

Forrás: Cushman & Wakefield