Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Árcsökkentés sem kizárt az új lakásoknál

Vágólapra másolva!
A harmadik negyedévben mínusz 10-ről mínusz 15,1 pontra esett vissza a GKI-AL Holding fővárosi ingatlanpiaci indexe, ezen belül az irodapiaci részindex csökkent legjobban - közölték az index készítői az MTI-vel. A negyedéves felmérés júliusban még kedvező várakozásokat tartalmazott, ezeket azonban elsöpörte a globális pénzügyi válság.
Vágólapra másolva!

Az A kategóriás irodapiacon a kihasználtság Pesten 83-ról 80 százalékra, míg Budán 85-ről 84 százalékra esett vissza a harmadik negyedévben. Az index mínusz 6-ról mínusz 23 pontra esett vissza.

Az üzlethelyiség-piacon folyamatosan növekszik a túlkínálat, ennek ellenére az index kismértékben növekedett, a mínusz 7 pontos tartományban található.

A raktárpiac az egyetlen, ahol a fejlesztések mellett a bérbeadás is növekedett. Ezt követi az index is, hiszen mínusz 6-ról mínusz 3 pontra emelkedett a harmadik negyedévben.

A lakáspiac kilátásai már kevésbé vonzóak. Az index mínusz 19-ről esett mínusz 29 pontra, ami a legmélyebb a részpiacok között. A következő egy évben némi javulás csak a pesti belvárosban, a nem panel társasházi lakásoknál, a családi házaknál, és a paneles lakásoknál várható. A lakáshitelezés visszaesése éreztetni fogja hatását a keresletben.

Az új lakásárak a következő 12 hónapban a fővárosban várhatóan 6,5 százalékkal emelkednek (júliusban még 4 százalék volt a várt emelkedés). Országos átlagban viszont csak 4 százalékos áremelkedés várható, és ez lényegében azonos a negyed évvel ezelőtt mért adattal.

A használt lakások piacán még nincs érezhető árváltozás a júliusihoz képest. Budapesten 3,5 százalékos, míg országosan 2 százalékos áremelkedés várható a következő 12 hónapban.

Borsi László, a Lakásvásár Média Csoport elnöke - a csoportba tartozik a felmérést támogató Ingatlan és Befektetés is - úgy vélekedik, hogy a pénzügyi válságnak nem lesz akkora negatív hatása az ingatlanpiacra, mint sokan várják. A tőzsde mélyrepülése mindig hoz befektetőket az ingatlanpiacra - állítja.

Az ágazat ugyan hitelérzékeny, de a bankok konszolidálni fogják magukat, és újra fellendül a hitelezés. Az új lakásoknál a fejlesztők rákényszerülnek az árcsökkentésre - állítja Borsi László. Más elemzők ezzel szemben úgy vélik, hogy inkább adják ingyen a garázst, mint hogy árat ejtenének.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről