Tavasszal kezdődik a Mundo építése

Vágólapra másolva!
Tavasszal elkezdődik a Mundo nevű, 40 milliárd forintba kerülő új zuglói városközpont építése a Bosnyák téren, az első épületek 2010 negyedik negyedévében készülnek el - jelentette be szerdán sajtótájékoztatón Budapesten Piotr Gromniak, a lengyel fejlesztő Echo Investment SA igazgatótanácsának elnöke.
Vágólapra másolva!

Elmondta, hogy az eredetileg tervezett 20 százalék helyett 30-35 százalék lesz a fejlesztő saját része a finanszírozásban, ezt eredményezte a pénzügyi válság, de a cégnek erre van saját forrása. Magyar, német és lengyel bankokkal tárgyalnak, és mire januárban meglesz az építési engedély, addigra a finanszírozás is készen áll, mivel "jó projektre kapható hitel" - tette hozzá Piotr Gromniak.

A városközpont terveit Hartvig Lajos, a Mofo-BH Stúdió Kft. vezető tervezője ismertette. Az objektum a meglévő templom mögött kezdődik, a látogatók az első föld alatti szinten érhetik el a majdani 4-es metrót, valamint a buszt és a villamost. Az új piac is része lesz a fejlesztésnek, de hogy ki lesz a beruházója, az még nem dőlt el. Az első épületben kereskedelmi létesítmények lesznek, a hátsó traktusban irodák. Az épületen egy gyalogos passzázs vonul végig a villamos remiztől a sporttelepig. Az előbbiből az önkormányzat kulturális centrumot kíván kialakítani.

Az építési engedélyezési eljárást a XI. kerületi önkormányzat végzi, mivel a XIV. kerületinek visszavásárlási joga van a terület egy részére, ezért maga is érintett az ügyben. Az engedély januárban várható, így februárban indulhat az építés.

A központban 260 üzlet lesz, összesen 65 ezer négyzetméter felületen. A bérbe adható irodaterület nagysága 38 ezer négyzetméter. A mélygarázsokban 2160 autónak lesz hely.

A polgármester egyeztetne

Egy nappal a bekeentés után ötpárti egyeztetést hívott össze a zuglói polgármester, hogy közösen találjanak megoldást a pénzügyi válság Zugló legnagyobb beruházására gyakorolt várható hatásaira. Weinek Leonárd szerint ahhoz, hogy a közel 40 milliárdos Mundo hosszú távon is valódi városközpontként funkcionáljon, közös álláspontot kell kialakítani a civilek, a beruházók és a pártok között.

"Célom, hogy Zugló fejlődjön, és valódi városközpont épüljön a Bosnyák téren, ne csak egy újabb pláza" - mondta Weinek Leonárd az október 20-ra összehívott egyeztetéssel kapcsolatban. A Bosnyák téri városközpont területének eladását 2006 szeptemberében konszenzussal fogadta el a kerületi képviselő-testület.