Ecostat: pang a magyar ingatlanpiac

Vágólapra másolva!
A pénzügyi válság újabb hullámának megjelenése előtt felvett adatok stagnálást vetítenek előre a magyar ingatlanpiacon. Ebből az kövekezik, hogy a negyedik negyedévben valójában már visszaesésre lehet számítani.
Vágólapra másolva!

Az Ecostat Ingatlanbarométer indexe a 2008. második negyedévi 46 százalékról az év harmadik negyedévében 46,1 százalékra nőtt - áll az Ecostatnak az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében. Az ingatlanbarométer indexének kismértékű - 0,1 százalékpontos - növekedése az ingatlanpiac további stagnálását jelzi.

Az Ecostat ugyanakkor hangsúlyozza: adatfelvétele augusztus-szeptemberben történt, amikor az ingatlanpiac szereplői még nem számolhattak sem a világ-, sem a magyar gazdaság visszaesésével. Az adatfelvétel óta megváltozott gazdasági környezet hatásai feltehetően év végén, az ingatlanbarométer negyedik negyedévi felmérésében mutatkoznak majd először - figyelmeztetnek a felmérés készítői.

Az ingatlanforgalmazó vállalatok, az önkormányzatok és a vállalatok csökkenő ingatlanforgalmat és fejlesztést valószínűsítettek, kismértékű növekedést a lakosság és a beruházók prognosztizáltak.

A lakosság ingatlanok iránti kereslete 2008 harmadik negyedévében kismértékben növekedett, 1 százalékponttal haladta meg az előző negyedévi értéket. E lassú növekedés magyarázata, hogy a lakosság ingatlanok iránti kereslete az új és a használt lakások piacán túllendült a mélyponton, de még mindig nem olyan mértékű a tervezett lakásépítés és -vásárlás, mely alapjaiban változtatná meg a lakáspiacot.

Az ingatlanforgalmazó vállalkozások az év harmadik negyedévében 1,6 százalékpontos csökkenést prognosztizáltak az elkövetkező fél évre. A keresletcsökkenés szerintük az üdülők, nyaralók, az üdülőtelkek, a panellakások és az önálló házak piacán lesz a legmagasabb.

Az ingatlanpiac szereplői 2008-ra az Ecostat által előre jelzett (6,2 százalék) átlagos fogyasztóiár-emelkedésnél valamivel magasabb, 6 és 9,2 százalék közötti árnövekedést prognosztizálnak saját ágazatukban.

A bérleti díjak jövőbeni változásának megítélésekor minden ingatlantípus bérlése terén jellemzően stagnálást, illetve növekedést vélelmeznek a szakértők. Az új ingatlanok bérleti díja esetében nagyobb arányban számítanak árnövekedésre az ingatlanforgalmazók, mint az adott célú használt ingatlanoknál. A legtöbb ingatlanforgalmazó az új lakóépületek, az új logisztikai ingatlanok, valamint az A kategóriás irodák esetében vár emelkedést a bérleti díjak terén.