Kétmilliárdos K+F beruházás Újpesten

Vágólapra másolva!
Több mint 2 milliárd forintból megvalósuló, 7500 négyzetméter alapterületű elektrotechnikai kutató-fejlesztő központot kezdtek építeni Újpesten. Az alapkőletételnél jelen volt Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter és Ranjit Rae, India magyarországi nagykövete.
Vágólapra másolva!

Kazi Károly, az egyik beruházó-építtető cég, a BHE Bonn Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az EL-TECH Center névre keresztelt épületegyüttes várhatóan 2010 tavaszára készül el a három elektronikai és egy innovációs cég alkotta projektcég közös beruházásában.

Hozzátette, hogy a tervek szerint 8-10 technológiai cégnek otthont adó és mintegy 300 munkaállással rendelkező ingatlanfejlesztéshez 460 millió forintos központi állami és uniós támogatást nyertek el az építtetők.

Magyarországon nem divat a K+F

A magyar állam évek óta nem emeli kutatás-fejlesztésre költött kiadásait, az ország GDP-jének 0,97 százalékát fordította kutatás-fejlesztésre 2007-ben, holott az ország az 1,4-1,5 százalékos arány elérését vállalta 3-4 éven belül az Európai Unió lisszaboni stratégiájában - fejtette ki a miniszter.

Molnár Károly hangsúlyozta, hogy Nyugat-Európához képest a vállalatok is lemaradásban vannak a kutatás-fejlesztésre fordított kiadások területén.

Ranjit Rae kiemelte, hogy Magyarország és India közötti együttműködés egyik legfontosabb területe a kutatás-fejlesztés, azon belül is az elektrotechnika. Az indiai elektrotechnológiai cégek ezért szoros együttműködésben kívánnak működni az épülő kutatás-fejlesztési központban helyet kapó cégekkel - fűzte hozzá a nagykövet.