Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Túl a kétmillió négyzetméteren a fővárosi irodapiac

Vágólapra másolva!
Tíz év kellett az első, és további nyolc év a második millió négyzetméter budapesti A kategóriás iroda felépüléséhez. A szakember szerint a harmadikhoz fél évtized is elegendő lesz.
Vágólapra másolva!

A Cushman & Wakefield nemzetközi ingatlan-tanácsadó adatai alapján a budapesti A kategóriás irodakínálat átlépte a 2 millió négyzetméteres határt. "A budapesti irodapiac nagykorú lett" - kommentálta a hírt Pados Gergely, a cég irodai üzletágának vezetője.

Budapest ezzel felzárkózóban van a régió hasonló adottságú nagyvárosaihoz, és velük együtt az európai középmezőnyt erősíti. Az irodaterület nagyságára nézvést Párizs a kotinens ranglistavezetője 49,5 millió négyzetméterrel, Varsó a 2 millió 700 ezret közelíti, míg Prága 2 millió 180 ezernél tart - derül ki a C&W statisztikáiból.

Budapest belvárosában az első modern A kategóriás irodaház az 1991-ben megnyílt East-West Business Center volt. A kilencvenes években jelentős fejlesztési hullám indult, a kínálat akkoriban éves szinten akár 25 százalékkal is nőtt.

Később fejlesztésre alkalmas központi területek fogyása miatt beindult a külvárosi területek fejlesztése, továbbá a korábban épült irodaházak megújulása és átépítése is. 2000-ben az összterület átlépte az egymillió négyzetméteres küszöböt.

A fejlesztések üteme tovább gyorsult az ezredforduló után, 2001-ben rekordot jelentő 255 ezer négyzetméter új területet adtak át. Így az üresedési ráta 22,50 százalékra ugrott az 1999-es 13 százalékról.

Pados Gergely szerint csupán 4-5 év elegendő lesz a 3 milliomodik négyzetméter eléréséhez.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről