Összeomlott a brit ingatlanpiac

Vágólapra másolva!
Még sohasem mértek a jelenlegihez hasonlóan alacsony vásárlói aktivitást Nagy-Britannia ingatlanpiacán. A tavaly őszi csúcshoz képest 25 százalékkal is zuhanhatnak az árak, ami súlyos következményekkel járna az adósokra nézve.
Vágólapra másolva!

Összeroskadt a brit ingatlanpiac a jelzálog-finanszírozás szinte teljes elapadása nyomán - áll a vezető brit ingatlanforgalmi piacfigyelő intézet kedden közzétett friss felmérésében. Szakértői előrejelzések meredek árzuhanást is jósolnak a következő két évre.

Az Okleveles Ingatlanszakértők Királyi Intézete (Royal Institution of Chartered Surveyors - RICS) által kiadott új összesítés szerint soha nem volt ilyen kevés adásvétel a brit ingatlanpiacon azóta, hogy ezek a havi felmérések 1978-ban elkezdődtek.

Az intézet mérési módszere azt veti össze, hogy a kötelékébe tartozó ingatlanügynökségek saját területükön hány lakásügyletről számolnak be. A kedden megjelent új felmérés szerint az utóbbi három hónap átlagában az egy-egy adatszolgáltatóra jutó adásvételek száma 12,7 volt, ez mélységi rekord. Sok területen az eladási átlag heti egynél alacsonyabb volt.

A RICS jelentése szerint a "tranzakciók összeomlása" tükrözi, hogy sok vásárló továbbra sem tud jelzálog-finanszírozáshoz jutni a folyósítási feltételek rendkívüli megszigorítása miatt. Nagy-Britanniát - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaságot, a világ negyedik számú gazdaságát - a többi európai országnál messze nagyobb mértékben sújtja az amerikai másodrendű jelzálogadósi körből kiindult likviditási válság.

A brit lakóingatlan-szektor finanszírozása ugyanis hasonló felépítésű, mint az amerikaié: tízmilliók tartoznak igen jelentős jelzálog-kötelezettségekkel a bankoknak, e hitelek fedezete maga az ingatlan, és a pénzintézetek egy része nem betétekből, hanem maga is piaci hitelekből finanszírozza hitelezését.

A brit ingatlanárak - az amerikai folyamathoz hasonlóan - többévi rendkívül meredek felfutás után most már nagy ütemben csökkennek: a legutóbbi országos felmérés 10 százalékos átlagos árzuhanást jelzett tizenkét havi összevetésben. Ez 1990 óta a legnagyobb éves lakóingatlan-áresés a brit piacon.

A legnagyobb brit jelzálogkölcsönző, a Nationwide igazgatója a héten azt jósolta, hogy a brit ingatlanárak a tavaly őszi csúcshoz képest 25 százalékot is zuhanhatnak, mire elérik a mélypontot.

Szakértők szerint az ilyen ütemű lakásár-defláció már felidézi a "negative equity" tömeges előfordulásának korábbról jól ismert rémét. A kifejezés azt jelenti, hogy a lakóingatlan értéke - a jelzálogkölcsön fedezete - az ingatlanra felvett jelzáloghitel összege alá csökken; ilyen esetben a jelzálog-folyósító bankok rendszerint további fedezetet követelnek az adóstól. Ha az adós ezt nem tudja nyújtani, a bank visszabirtokolhatja az ingatlant.