Hatalmas ingatlanvagyont ad el a Lehman

Vágólapra másolva!
A Lehman Brothers (LB), a világ egyik legnagyobb befektetési bankja arra készül, hogy 14 milliárd dollár értékű ingatlanvagyont értékesít. Eladásra kereskedelmi ingatlanokat jelölt ki a Lehman Brothers Holdings Inc. A vevők között lehet a Bloomberg hírügynökség értesülései szerint a BlackRock Inc.
Vágólapra másolva!

A Lehman a jelzálogválság miatt kényszerül az eladásokra, és várhatóan az év végéig bonyolítja le az ügyleteket. Az LB nem az első befektetési bank, amely vagyoneladásra kényszerül. A hírhedt CDO-k (jelzálogalapú, hiteleket fedező, határidős értékpapírok), amelyek a jelzálogválság elején okoztak hatalmas veszteségeket, szintén terhelik a befektetési bankokat.

A Merrill Lynch ezért a múlt hónapban kényszerült 30,6 milliárdos CDO-állományának eladására, persze nem ennyi pénzért, hanem ennek az értéknek a negyedéért-ötödéért, egészen pontosan 22 centet adtak egy dollárnyi CDO-ért.

A Lehmannak körülbelül 40 milliárd dollár értékű kereskedelmi ingatlanja, illetve ilyenekhez kötődő értékpapír-befektetése van a Bloomberg szerint. A mostani 14 milliárdos eladás körülbelül 1,5 milliárd dolláros értékcsökkenést, leírást okoz a banknak - szakértők véleménye szerint.