Visszaesik idén a befektetői ingatlanpiac

Vágólapra másolva!
Mostanra, úgy tűnik, elérte a magyar ingatlanpiacot a hitelválság, bár ezt egyelőre csak a legnagyobb szereplők érzik meg. A külföldi befektetőknek kevesebb pénz áll a rendelkezésükre, így csökkenőben a forgalom.
Vágólapra másolva!

A magyarországi befektetői ingatlanpiac a várható 400 millió eurós idei forgalmával a 2003 előtti szintre esik vissza a hitelválság hatására - ez olvasható a Colliers International MTI-hez eljuttatott elemzésében.

A tavalyi rekordévben 1,8 milliárd euró volt a befektetési célú ingatlanforgalom, de az elemzők az év vége felé már figyelmeztettek arra, hogy 2008-ban nem lesz újabb csúcs. A Colliers az idei első féléves 113 millió eurós forgalomból arra következtet, hogy ez év végéig 400 millió euró lehet az értékesített befektetői ingatlanok összesített értéke Magyarországon.

A 113 millió eurónak 36 százaléka jut a kereskedelmi, 35 százaléka az ipari és 29 százaléka a B-kategóriás irodákra. Idén eddig egyetlen egy A-kategóriás irodaház sem cserélt gazdát.

A megtorpanás fő oka a hitelválság fokozódó hatása - állítja az elemzés. A kamat magasabb és a bankok szigorúbbak a hitelbírálatkor, mint korábban. A likviditási válsággal nagymértékben sújtott piacok (Egyesült Államok, Írország, Spanyolország) külföldi vásárlói azt az "utasítást kapják", hogy ne vásároljanak.

A befektetőknek, különösen a magyaroknak, vannak más befektetési lehetőségeik is. Amíg egy 10 éves magyar államkötvény 8,56 százalékos hozamot kínál, a magyar ingatlanalapok nem tudják igazolni egy A-osztályú irodaház megvásárlását, ami valószínűleg átlagosan 7-7,5 százalékot hozna.

Az elemzés szerint az A-kategóriás irodaházak tulajdonosait semmi sem kényszeríti arra, hogy elsiessék az eladást. A bérlők megtöltik az irodákat, az üresedési ráta nem romlik, így az épületek cash flow-ja, azaz a bérletekkel kapcsolatos pénzforgalom fedezi a tulajdonosok kamatköltségeit. Nem kell tehát attól tartaniuk, hogy egy eladási hullám "leveri" az árakat.

Az elemzés arra a következtetésre jut, hogy a tulajdonosok ki tudják várni a jobb pillanatot. Az értékesítés jövőre talán fellendülhet, amikor várhatóan esni kezdenek a kamatok - olvasható az elemzésben.