Nem épül a táró a Citadella-barlangnál

Vágólapra másolva!
A bíróság jogerős ítélete értelmében életbe lépett a Citadella-kristálybarlang tárójának építési engedélye, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a bejárást eddig ellehetetlenítő ingatlantulajdonos köteles azt megépíteni. Semmi sem utal rá, hogy így tenne, pedig az eredeti építkezés egyre halad - írja az Ingatlanmagazin.com.
Vágólapra másolva!

A Gellért-hegyi Citadella-kristálybarlang továbbra is csak azon az ingatlanon keresztül közelíthető meg, amelynek területéről az üreg nyílik, és bár a tulajdonos köteles lenne biztosítani, hogy a kutatók szabadon bejuthassanak a barlangba, ennek a kötelezettségének nem tesz eleget.

Az ingatlan építtetője a B. Soares Kft., amely április végén megígérte, hogy megépíti azt a tárót, amelyen keresztül a kutatók megközelíthetik a barlangot. A táró építése április 28-án kezdődött volna meg, a B.Soares Kft. be is mutatta a táró elemeinek megrendelését bizonyító dokumentumokat a BVM Épelem Kft.-től. Eközben azonban nem is volt jogerős építési engedélye.

"A beruházó annak idején csak azzal a feltétellel folytathatta az építkezést, ha megépíti a barlangba vezető tárót, hogy az üreg a közterületről is megközelíthető legyen" - mondta Adamkó Péter, a Bérc utcai barlang kutatásvezetője.

"A tulajdonos különböző törvényes kiskapukat használva húzta az időt, a bíróság végül felfüggesztette az építési engedélyt, mert a szomszédos ingatlan - amelyen keresztül részben vezették volna a tárót - társtulajdonosa (Feith Helga, a B. Soares Kft. ügyvezetőjének, Feith Zoltánnak a testvére) fellebbezett ellene" - tette hozzá a kutató.

Július 9-én a bíróság a fellebbezést elutasította, az építési engedély jogerőre emelkedett. Az építkezés időközben olyan állapotba került, hogy kérdéses az alagút megépíthetősége. A bíróság határidőt nem szabott a munkálatok elvégzésére, de az ingatlan addig nem kaphat használatbavételi engedélyt, amíg a barlangba való bejutás nem biztosított. A ítélethozatal előtt két héttel a környezetvédelmi és vízügyi miniszter egyébként fokozottan védetté nyilvánította a barlangot.

Adamkó Péter néhány hete, a bírósági tárgyalás lezárulta előtt járt a területen, és nyomát sem találta a táró építésének, ami az építési engedélyben kikötött feltétel értelmében jelenléte nélkül egyébként sem kezdődhetne meg. Megjegyezte, már az is furcsa, hogy a beruházó áprilisban egy olyan táró építésének megkezdésére tett ígéretet, amelynek építési engedélyét a bíróság felfüggesztette.

Illés Zoltán környezetpolitikus a kialakult helyzetet ugyancsak értetlenül szemléli. Mint mondta, a beruházónak semmilyen érdeke nem fűződhet ahhoz, hogy a tárót ne építse meg. Mivel a kristálybarlangban egyedülálló természeti kincsek vannak, nem lesz "helyi látványosság". Tehát attól eltekintve, hogy a kutatók évente néhányszor lemennének a barlangba, forgalom sem lesz az utcában, nem fognak buszok parkolni az épület előtt, a táró pedig öt-hat méterrel az épület alatt vezetne.

A B. Soares Kft. sem e-mailes, sem telefonos megkeresésünkre nem reagált, így nem sikerült megtudnunk, mikor tesznek eleget kötelezettségüknek.

Szabó E.