Bővül a globális ingatlanfinanszírozási piac

Vágólapra másolva!
A DTZ elemzése szerint 2007-ben a globális ingatlan-tőkepiac elérte a 12 ezer milliárd dollárt, ami 18 százalékos növekedés 2006-hoz képest.
Vágólapra másolva!

A DTZ szerint a hitelpiaci válság első szakasza idén véget érhet, azonban az árazásra gyakorolt nyomás és a finanszírozási problémák 2009-ben is jelen lesznek az ingatlanpiacokon. A DTZ a 2007-es globális ingatlanbefektetések értékét 730 milliárd dollárra becsüli, míg előrejelzése szerint 2008-ban a hitelválság következményeképp 30 százalékkal, 500 milliárd dollárra eshet vissza a tranzakciók értéke.

A cég "Lenders Survey" felmérése (a hitelezők körében végzett felmérés) szerint az európai piaci szereplők 75 százaléka számít a finanszírozás nehezebbé válására 2008-ban, és 45 százalékuk a finanszírozási hányad további csökkenését valószínűsíti a következő időszakban. Ráadásul a válaszadók nagy része legkorábban 2009-re jósol jelentős javulást a CMBS (kereskedelmi célú ingatlanalapú, jelzáloghitellel fedezett értékpapírok) európai piacán.

Bár Közép-Kelet-Európa és Oroszország kereskedelmi ingatlanbefektetési piaca nem immunis a globális pénzügyi piacok zavaraira, de mindeddig rugalmasan reagált a hitelpiaci válságra. A régió a fejlett piacoktól eltérő gazdasági kondíciókkal rendelkezik - ilyen a magas, "felzárkózási" gazdasági növekedési ráta - írja a DTZ.

A térségben - főleg Magyarországon és Csehországban - az újraárazás következtében kevesebb volt a direkt ingatlantranzakció 2008 első felében, mint 2007 hasonló időszakűban. Oroszországban viszont - amely a legnagyobb befektetési piaca a régiónak, és rendkívül erős bérlői háttérrel rendelkezik - jelentős maradt a tranzakciók volumene.

A befektetők - különösen a saját tőkével rendelkező beruházók és a német nyílt végű alapok - továbbra is érdeklődnek a régió iránt. Előtérbe kerültek az ingatlanpiac fundamentumai, főleg a központi piacokon (Lengyelország, Magyarország, Csehország), ahol a megtérülés leginkább a bérleti díjak növekedésétől és az eszközmenedzsment-lehetőségektől függ - áll az elemzésben.