ÚMFT-támogatással épül a fonyódi panzió

Vágólapra másolva!
A fonyódi tóparton több mint 51 millió forint uniós támogatásból megvalósult beruházás mintegy 50 fogyatékkal élő látogató számára tette elérhetővé a Balaton-parti turisztikai központot, korábban nehezen hozzáférhető szolgáltatásait - így a többi között a szaunát, a medencét vagy a kerékpártúrákat.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség csütörtöki közleménye szerint az I. Nemzeti Fejlesztési Terv Regionális Operatív Programja keretében megvalósult beruházás során egy teljesen új, 728 négyzetméteres, 29 szobás épületet emeltek, amelyben 49 szállásférőhelyet alakítottak ki.

A projektgazda a több mint 51 millió forintos vissza nem térítendő forrás segítségével összesen több mint 102 millió forintból 40 méter akadálymentesített utat, illetve egy rámpát is épített, így az épület közvetlenül, akadálymentesen megközelíthető, és a földszinten található szobák mind igénybe vehetők mozgássérültek számára is.

Minden szobához szociális blokk tartozik, és a vendégek ezentúl szauna-gőzfürdőt, masszázsmedencét és feszített víztükrű medencét is igénybe vehetnek. Sőt, az üzemeltető kerékpáros és gyalogos túrákat is szervez nekik.

Az így létrejött, reális piaci igényekre épülő, egyben magas szintű fogadási feltételeket biztosító idegenforgalmi centrum a beruházó számításai szerint az első évben 4000 látogatót fog vendégül látni.

A projektgazda ZSO-LI Kft. mellett a projekt megvalósítását a pályázati program menedzselését végző Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség és Váti Kht. segítette elő.

A 2004-2006. közötti I. Nemzeti Fejlesztési Terv Regionális Fejlesztés Operatív Program keretében a Dél-dunántúli régióban 91 pályázó összesen csaknem 17 milliárd forint vissza nem térítendő támogatáshoz jutott. A pályázóknak a szerződéskötésüktől két év állt rendelkezésre a vállaltak megvalósítására.

A 2007-2013-as időszakban folytatódnak az uniós fejlesztési programok. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében a Dél-dunántúli Operatív Program 2013-ig 224,8 milliárd forint fejlesztési forrással segíti elő a térség fellendítését. Ebből csak a turizmus fejlesztésére több mint 38 milliárd forint áll rendelkezésre.