Alig drágább a passzív készház

Vágólapra másolva!
Egy átlagos hagyományos készházhoz képest 1,5-2 millió forint többletért passzív falszerkezetet és három rétegű üvegezésű ablakot szállít a német Kampa-Haus GmbH magyarországi leánycége - mondta Fazekas Péter a Kampa-Trendhaus Kft. ügyvezetője a konszern Steinheimben lévő üzemében szerdán, magyar készházépítőknek rendezett bemutatón.
Vágólapra másolva!

A cég ez év őszére Budapesten is felépít egy passzív bemutatóházat. A passzívház éves energiafogyasztása nem lehet több négyzetméterenként évi 15 kWh-nál, ami azt jelenti, hogy másfél köbméter gázzal kifűthető egy szezonban a lakás egy négyzetmétere. A Kampa passzívházának a határoló fala 0,12 hőátbocsátású (a mértékegység watt/négyzetméter, ha a fal két oldala között 1 Kelvin fok a különbség, de a Kelvin-skála egy egysége azonos a Celsius skáláéval). A magyar szabályozás 0,42 hőátbocsátást ír elő az új házakra. A háromrétegű üvegezésű ablak hőátbocsátása 0,7, amit a legjobb kétrétegűhöz érdemes hasonlítani, amely 1,1-es hőátbocstással bír.

A 120 négyzetméteres passzív készház 1,5-2 millió forintos ártöbbletét a hagyományos (fajlagosan 40 kWh-t fogyasztó) készház nettó 180 ezer forintos induló négyzetméterárához kell viszonyítani.

A Kampa, amely egyike Európa nagy készházgyártóinak, tavaly nagy átszervezésen esett át: hat gyárából hármat megszüntettek, és elbocsátottak 280 alkalmazottat. A múlt évi árbevételük 174,8 millió eurót tett ki, ami nagy visszaesés a 2006. évi 223,7 millió euróhoz képest. A veszteség 28,6 millió euró volt tavaly, míg egy évvel korábban 5,9 millió nyereséget könyvelhettek el. A számok a cég üzleti jelentéséből származnak.

A leépítés azzal is járt, hogy megszűnt hat korábbi márkanév (például az ExNorm, a Libella vagy a TrendHaus, amely a magyar, soproni cég felvásárlása után is tovább élt, bár német gyárakban előállított házakat takart). Az egyedüli márkanév ma már csak a Kampa. A bemutatón elhangzott, hogy az első negyedévre alapozva idén 190 millió euró árbevétel várható, és újra nyereséges lehet a társaság, ha csak 1-2 millió is lesz az. A Kampa részvényeinek értéke ma is duplája a 44,7 millió eurós saját tőkének.

A termelés visszaesése a német lakásépítés közel 40 százalékos visszaesésével magyarázható. A társaság idén 1300 lakást kíván értékesíteni. Ebből 800 jut Németországra, de volt, amikor ez a szám meghaladta a kétezret. Ausztria 250 lakást igényel, a magyar piacra 60-70 készházat szánnak, többet, mint a 40-45 darabos olasz piacra - fejezte be a tájékoztatást Fazekas Péter.