Most kezd pörögni az albérletpiac

Vágólapra másolva!
Az egyetemi felvételik vége felé járunk, hamarosan ismét megélénkül mind a fővárosi, mind a vidéki campus-városok albérletpiaca. Érdemes már most előre gondolkodni, hiszen az elfogadható állapotú - és természetesen elfogadható áron kínált - kiadó lakások gyorsan gazdára találnak, különösen a belvárosban, valamint az egyetemek környékén. A bérleti díjak ugyan nem emelkednek drasztikusan, de hosszabb távon megfontolandó lehet a saját vásárlás - áll a Duna House elemzésében.
Vágólapra másolva!

Noha a kínálat meglehetősen széles, az igazán jó árú és jó helyen lévő lakásokat hamar elkapkodják, ezért nem érdemes a válogatást augusztus végére, szeptember elejére hagyni - véli Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője. A fővárosi piacon 50 ezer forint alatt elfogadható önálló lakást alig találni, bár egyes külső kerületekben a legkisebb alapterületű lakások már 40 ezer környékén elérhetőek, de cserébe sok kompromisszumokat kell kötni.

Az albérletet keresők körében gyakran elvárás a metró valamelyik állomásának vagy a 4-6-os villamosvonal egyik megállójának közelsége. Többségük a 60-80 ezer forintért kínált ingatlanokat figyeli - ezért a pénzért általában már tűrhető lakásokat lehet kivenni a város központjában.

Sok kiadó a külföldi diákokra specializálódott

Fontos piacot jelentenek a tulajdonosok számára az itt tanuló külföldi - norvég, svéd, ír, angol, izraeli és német - diákok, akik általában a 80-150 ezer forintos kategóriában keresgélnek, jellemzően társulva. Többnyire a városnak arra az oldalára szeretnek költözni, ahol a felsőoktatási intézmény található.

A külföldi diákok körében elsősorban a Belváros (V., VI., VII. kerület) a legkeresettebb, de megfelelő anyagi hátérrel szívesen bérelnek az újpesti rakparton is. Megjegyzendő, aki euróban kéri a bérleti díjat, annak érdemes a szerződésben kitérni az árfolyamváltozás eshetőségére - jelen helyzetben a forint erősödésére.

Két hónap kaució

Mivel a lakáskiadás egyfajta bizalmi üzletág, immár teljesen elfogadott a kaució, amely vagy lelakható a bérleti szerződés végén, vagy visszajár. Mértéke jellemzően kéthavi bérleti díj. Valamelyes javulás érezhető a számlaadási hajlandóságban, de gyakran előfordul, hogy ez megdrágítja a bérletet.

Szerződéskötés után érdemes - akár tanúk előtt is - rögzíteni a mérőórák állását, valamint adott esetben a telefon-, internet-, kábeltévé-előfizetés átírásában megállapodni. A lakásba való ideiglenes bejelentkezés elfogadottsága a kiadók részéről még messze nem 100 százalékos, ezt is érdemes előre tisztázni.

Mi az, amit kerülnek a bérlőjelöltek?

A hajdani klasszikus, főbérlős lakásokat ma már igyekeznek elkerülni a bérlők, ilyen megoldást már csak azok választanak, akik 20-30 ezer forintot tudnak csak bérlésre szánni, de ebben az esetben is lehetőleg ismerősökkel társulnak.

Bizonyos városrészektől, eleve ódzkodik a bérlők többsége: a VIII. kerületi ingatlanokat sokan már megnézni sem akarják, de ha mégis, a helyszínen sokszor pozitívan csalódnak: a kerületben egyre több a felújított ház.

A kimondottan rossz hírű utcákban azonban jóval nehezebb kiadni az ingatlanokat. Szintén nem egyszerű bérlőt találni a külső kerületekben lévő nagy lakásokba, lelakott családi házakba, illetve a sokszor kétes állapotban lévő "házrészekbe".

Érdemes saját lakáson gondolkodni

Amennyiben rendelkezésre állnak a megfelelő feltételek, hosszú távú bérlet esetén érdemes elgondolkodni saját lakás vásárlásán, hiszen a havi összegből ma már akár a saját lakás törlesztőrészlete is finanszírozható - állapítja meg a Duna House elemzése. Egy 80 ezer forintos bérleti díj például közel 13 millió forint összegű, 25 évre felvett, CHF-alapú lakáshitel törlesztőrészletének felel meg.