Élénkül a biofarmok iránti kereslet

Vágólapra másolva!
A Balaton-felvidék, a Káli-medence, illetve a Bakony ideális helyszín az egészséges, környezettudatos életmódot keresőknek. Épület nélküli földet már 15 millióért is kapni - írja az Ingatlanmagazin.com.
Vágólapra másolva!

A természetbe vágyódó városlakók legtöbbje számára a nagy földterület csak nyűg, hiszen művelni kell. Vannak viszont olyan, főleg pesti kisgyermekes családok, illetve fiatal nyugdíjasok, akik tudatosan felvállalják az életmódváltást, és ehhez biofarmot keresnek: családi gazdálkodásra alkalmas házat, telket - számol be a lassan, de biztosan erősödő trendről dr. Erdélyiné Csurgai Mária, a veszprémi székhelyű Misty Ingatlaniroda tulajdonosa.

A Balaton-felvidék, a Káli-medence, illetve a Bakony ideális helyszín az egészséges, környezettudatos életmódra vágyóknak. A kínálat bőséges, ami leviszi az árakat. Jelenleg is hirdetnek, például, a Káli-medencében 14 ezer négyzetméteres, panorámás földterületet, minősített biofarmot, gyümölcsfákkal, 15 millió forintért. Ingatlan nincs rajta, de építhető rá.

A füredi Immobalaton kínálatában is számtalan olyan farm, kúria van, amely alkalmas a civilizációból való kivonulásra. Torma István ingatlanszakértő, az iroda társtulajdonosa tapasztalata szerint azonban nemigen kapkodnak értük - van olyan bakonyi lovasfarm, nagy erdővel, legelővel, kétszintes családi házzal, istállóval, amelyet évek óta hirdetnek, időközben harmadával csökkentették az árát, de még mindig nem sikerült eladni.

Egy ekkora terület megművelése, karbantartása ugyanis nagy felelősség, teljes életmódváltás szükséges hozzá, még ha az aszfaltút ott is van a farm határán, egy-két kilométerre pedig a falu. Ma már mindössze 70 millió forintot kérnek ezért a gazdaságért.

Nem enged a 900 ezer euróból az a tulajdonos, aki a Bakony lábánál horgászatra, vadászatra, állattartásra, méhészetre alkalmas birtokot kínál, hat halastóval, patakkal a farm szélén. A környéken fellelhető természetes anyagokból felépített, a tájba illő kúria mellett az ingatlanhoz tartozik egy vendégház, előtte napsütötte tisztással. Ki kell várni, amíg olyan valaki beleszeret, aki meg is tudja fizetni - mondja a szakértő.

A kicsi vagy közepes szőlőbirtokokat sem egyszerű eladni - előfordul, hogy a jóval kisebb területen álló ház gyorsabban és drágábban elkel -, mert távolról nem lehet szőlőt művelni. Embert kell fogadni, gondnokot, ami nem olcsó mulatság. Havi 30-40 ezret is elkérnek 7-8 sor szőlő műveléséért és a ház körüli egyéb, kisebb teendők elvégzéséért.

Torma István szerint ahhoz, hogy az ember úgy vonuljon ki a civilizációból, hogy bizonyos áldásait megtartja, igen sok pénz kell. Példaként a Nosztori fölött eladó 10 hektáros erdőbirtokot említi, amelyet 40 millió forintért hirdettek meg. A birtokra építhető ház, de mivel nincs áram, aggregátor kell hozzá, továbbá kutat kellene fúrni, ami még két-hárommillió forintba kerülne.

A kínálat széles skálán mozog, 4,5 millió forinttól 30-40 millióig - jellemzi a helyzetet Csizmadia Istvánné, a Dörgicse ingatlanközvetítőtől. Pár millióért romos állapotú kisház kapható, kerttel, a felső kategória pedig újszerű kőház egy hektár körüli területtel.

A Káli-medence egyébként ideális helyszín a biogazdálkodásra. A mezőgazdasági terület négyzetméterének ára 150 forinttól 2000-ig terjed a föld fekvésétől, kategóriájától függően. A kertgazdálkodásra alkalmas terület drágább, mert bár a biozöldség-termesztés egyelőre csak saját fogyasztásra jellemző, az idő az efféle termékeknek dolgozik.

Jablonszki Mária