Bírság a Panel Plusz programban

Vágólapra másolva!
A Rózsakert Lakásfenntartó Szövetkezetet egymillió forintra bírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság, mivel a lakóépületei homlokzati hőszigetelésére és nyílászárói cseréjére kiírt tenderen többszörösen érvénytelen ajánlatot fogadott el nyertesnek - a határozat a Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.
Vágólapra másolva!

A lakásszövetkezet múlt év novemberében tett közzé nyílt közbeszerzési felhívást. Eszerint 12 épületben 1818 külső nyílászárót kell kicserélni, és közel 30 ezer négyzetméter homlokzatot hőszigetelni, a Panel Plusz program keretében. A december 31-i határidőre 6 ajánlat érkezett, amelyek közül a Premier Ablakrendszerek Kft-é lett a nyertes. A döntést az egyik vesztes, a Fenstherm Kft. támadta meg a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, azzal érvelve, hogy a nyertes ajánlat több ponton is érvénytelen.

A döntőbizottság először azt állapította meg, hogy a nyertes konszolidált éves beszámolója hiányzott a benyújtott ajánlati dokumentációból, amit pedig beadott, az nem az, amit a kiírás megkövetelt. Már önmagában ez elegendő volt az ajánlat érvénytelenségéhez, de a döntőbizottság tovább vizsgálódott. Így megállapította, hogy a megajánlott ablaknak nincs ÉME minősítése (az európai szabályoknak megfelelő minőség-engedélye). Az ezt korábban kiállító ÉMI Kht. ugyanis azzal adta meg az engedélyt, hogy azt évente utóvizsgálatnak kell követnie. A nyertes gyártó cég pedig elmulasztotta az utóvizsgálatot.

A referenciák igazolása sem volt rendben a nyertesnél. A korábbi munkák megrendelőinek és a referencia-igazolást kiadóknak a nevei ugyan is nem egyeztek és a nyilvános adatok alapján nem is lehetett megállapítani az azonosságot. Formai érvénytelenségi hibát is talált a döntőbizottság. Az ajánlati felhívás szerint az ajánlatokat folyamatosan kellett sorszámozni, a nyertes ajánlatban többször megszakadt a sorszámozás, így kimaradtak oldalak.

A Közbeszerzési Döntőbizottság súlyosnak minősítette a jogsértést, ugyanakkor az ajánlatkérő javára írta, hogy az nem kötött szerződést a nyertessel. Így a lezáró döntés megsemmisítése mellett 1 millió forint bírságot szabott ki.