Optimistább lett az ingatlanpiac

Vágólapra másolva!
A lakosság kevésbé borúlátó, mint 2007 második felében, az ingatlanközvetítő cégek már annál inkább. Infláció feletti lakásár-emelkedés várható, egyre többen keresnek termőföldet.
Vágólapra másolva!

A múlt év végi 43,9 százalékról idén március végére 2,7 százalékponttal 46,6 százalékra emelkedett az Ecostat ingatlanbarométere - mondta Belyó Pál, az intézet vezetője hétfőn sajtótájékoztatón.

Ha az építőipar növekedése idén eléri a 3-5 százalékot, a következő félévben az index újabb 3 százalékponttal emelkedhet, ami legalább 32-33 ezer új lakás felépítését jelentheti - hangzott el. Az index csúcsa 2002 első negyedében volt, 56,8 százalékkal.

Az ingatlanberuházók, az önkormányzatok és a vállalatok optimisták a kilátásokat illetően, a lakosság enyhén az, a forgalmazók azonban kifejezetten pesszimisták a felmérés szerint. Tavaly a 8 százalékos inflációhoz hasonló mértékben emelkedtek az ingatlanokhoz köthető árak. A telekárak 7,2, az építőanyagárak 9,4, míg a kivitelezési költségek 8,3 százalékkal nőttek.

Az idei áremelkedés azonban várhatóan meghaladja a 2008-ra prognosztizált 6 százalékos inflációt. A telekárak várhatóan 7,2, az építőanyag árak 9,5 míg a kivitelezés költségei 8,4 százalékkal lesznek magasabbak a tavalyinál.

Az új lakások piacán eddig nem tapasztalt jelenség, hogy az ár egyre inkább alku tárgya. Nemcsak lefelé, hanem felfelé is mozdulhatnak az árak a meghirdetetthez képest. A jó helyen lévő lakásokat egymás fölé ígérve kapkodják el, ugyanakkor az átlagos lakások iránti kereslet csökken, ami a fővárosban az eladatlan lakások számának enyhe növekedésével jár.

Az Ecostat becslése szerint 1500-2000 lakás keres gazdát. A használt lakások piaca változatlan a korábbiakhoz képest: a jó beosztású, a fővárosban és a vidéki városok központjában lévő lakásokat könnyű eladni. A garzon és a lakótelepi lakások iránt tovább csökken a kereslet.

Az irodapiac tovább szárnyal, főleg Budapesten. Telket főleg irodák, bevásárlóközpontok és szállodák céljára keresnek a fejlesztők. Az üdülőtelkek és meglévő üdülőépületek iránti kereslet nem mondható élénknek. Ugyanakkor a jó minőségű termőföldeket egyre többen keresik - áll az Ecostat elemzésében.