Nem árt az óvatosság a hitelközvetítőkkel

Vágólapra másolva!
A magyar piacon több mint százezer hitelközvetítő segíti vagy éppen nehezíti mindazok dolgát, akik kölcsönhöz szeretnének jutni. A cégeknek vagy magánszemélyeknek szóló, csábítóan hangzó ígéreteknek rendszerint nincs sok valóságalapjuk.
Vágólapra másolva!

Abban az esetben, ha valaki hitelközvetítő igénybevétele mellett dönt, érdemes a nagyobb ingatlanforgalmazó, illetve szakképzett pénzügyi tanácsadó hálózatok hitelközvetítőit megkeresnie, akik több pénzintézettel is kapcsolatban állnak, ezért több finanszírozási ajánlatot is bekérnek, díjazásukat pedig a finanszírozó banktól kapják, így munkájuk az ügyfél számára nem kerül pénzbe - olvasható a Central European Creditnek a hitelközvetítői piacról készített, az [origo]-hoz eljuttatott elemzésében.

Meglehetősen sok olyan hitelközvetítő tevékenykedik, aki hiányos szakmai ismeretekkel megalapozatlan ígéreteket tesz, és félrevezető információkat ad át ügyfeleinek. Péládul öt nap alatt, önerő nélkül bank nem folyósít kölcsönt, különösen nem BAR-listán szereplőknek vagy végrehajtás alatt álló ingatlanra. Fontos továbbá szem előtt tartani, hogy a közvetítő a másik oldalról - tehát a finanszírozó pénzintézettől - kapja díjazását, ezért legyünk óvatosak, ha tőlünk is ellentételezést kérnek. Előfordult, hogy a közvetítő 10 százalékos jutalékot kért el az ügyféltől ingatlanhitel-ügyintézésért, amely sokszorosa a piacon elfogadható szintnek. Fenntartással kell kezelni, ha a hitelközvetítő az ügyféltől is jutalékra tart igényt, érdemes rákérdezni, hogy ezért milyen pluszszolgáltatás jár. Ha mégis úgy döntünk, fizetünk a közreműködésért, csak a kölcsön folyósítását követően tegyük, legfeljebb a kölcsönösszeg 2-3 százaléka erejéig.

Ha a közvetítő azzal keres meg valakit, hogy fennálló hitelénél kedvezőbb finanszírozási lehetőséget kínál, figyelni kell a hitel kiváltásának költségeire - a fennálló hitel lezárásának díjai, az új kölcsön folyósításával kapcsolatos költségek -, valamint arra, hogy a régi és új kölcsön összevetésénél azonos lejáratig hátralévő futamidővel kell számolni. Ha például egy 10 éves hátralévő futamidejű hitelt cserélünk le egy 20 éves hitelre, havi törlesztőrészletünk ugyan alacsonyabb lesz, de ez nem jelenti azt, hogy az új kölcsön feltételei kedvezőbbek lennének.

A hitelközvetítői tevékenység folytatása nem kötött semmilyen engedélyhez vagy szakképesítéshez, a PSZÁF a hitelezéssel foglalkozó pénzintézetek számára szerződött ügynökeik vonatkozásában csupán jelentésadási kötelezettséget ír elő. A szakemberek szerint egy magasabb szakmai és etikai színvonalon működő hitelközvetítői piac megteremtése céljából szükségesnek mutatkozik a hitelközvetítői tevékenységet (a biztosítási ügynökihez hasonlóan) engedélyhez kötni, amelynek feltétele lenne a megfelelő pénzügyi szakképesítés megszerzése és valamiféle szakmai kódex elfogadása.