Még odébb van az irodapiaci visszaesés

Vágólapra másolva!
Az egyik nagy nemzetközi ingatlan-tanácsadó szerint csak többéves késéssel reagálnak az új irodaházak fejlesztői a makrogazdasági folyamatokra, ezért még nem törik meg a budapesti átadási hullám. A kihasználatlansági ráta viszont nőni fog.
Vágólapra másolva!

Mintegy 200-250 ezer négyzetméter első osztályú iroda épül Budapesten az idén, hasonlóan a tavalyi évhez; ha lesz is visszaesés az irodaépítésekben, az csak néhány év múlva várható - állapítja meg az Eston International az MTI-hez csütörtökön eljuttatott elemzésében.

Az Eston prognózisa szerint 2009-ben akár a 300 ezer négyzetmétert is meghaladhatja az új irodák alapterülete. A kihasználatlanság is emelkedik az idő előrehaladtával: amíg 2007-ben 12,6 százalék volt, addig idén várhatóan 15 százalék lesz, jövőre pedig akár a 20 százalékot is meghaladhatja.

Az elemzés megállapítja, hogy az irodapiac rövid távon nem érzékeny a bruttó hazai termék (GDP) növekedési ütemére. A fejlesztők a visszaesést követő 1-3 év múlva jutnak oda, hogy nem indítanak új projekteket.

Budapesten az új A kategóriás irodákban 13-16 euró a bérleti díj havonta és négyzetméterenként. A régi, ugyanilyen kategóriájú irodákban 9-12 eurót kérnek egy négyzetméter bérletéért.

A magyar piacon új jelenség a többfunkciós projektek térnyerése. Ezekben az irodák mellett lakások, üzletek is találhatók. Ilyen a már épülő Corvin sétány és az indulás előtt álló Tópark. Szintén új elem, hogy néhány cég maga építi meg saját székházát, mint például az Uniqa Biztosító.