Készházak gombnyomásra, egy nap alatt

Vágólapra másolva!
Volt már Ön modern házgyárban? A Hartl Haus már szervezett gyárlátogatást a cég ausztriai készházüzemébe, a látvánnyal és az adatokkal egyaránt ámulatba ejtve a vendégeket. A prémiumkategóriás készházakat előállító egység az ország "erdőnegyedében" található, de ennél is érdekesebb, ami odabent van.
Vágólapra másolva!

A Hartl Haus több mint 100 éves múltra tekint vissza, a faipari vállalatot 1897-ben alapították. Ma a cég kapacitása évi 400 ház, vannak időszakok, amikor egy hét öt munkanapján összesen hat ház készül el - mondta Roland Suter tulajdonos-igazgató.

Itthon a kóklerek miatt rossz a híre

A magyar érdeklődők érthetően meglepődtek a nagy számok hallatán. Arany Gábor, a cég magyarországi vezérképviselete, az Osztrák Készház Kft. ügyvezetője elmagyarázta, hogy Ausztriában minden harmadik ház készház. A technológiának jó a híre, nem úgy, mint idehaza, ahol az elmúlt évtizedben a kóklerek, az engedély nélkül építők alaposan megtépázták a belé vetett bizalmat.

Magyarországon ugyanis még az is egyedülállónak számít, ami a Hartl Hausnál alapkövetelmény, jelesül, hogy a készházakat csak szigorú szabályok alapján betanított szakemberek építhetik. Nálunk a cégek erre már nemigen áldoznak: ácsokkal, olcsó segédmunkásokkal oldják meg, akik könnyen követnek el hibát, átsiklanak kicsinek látszó, de később komoly problémát okozó részletek felett.

A kompromisszumokra nem hajlandó üzlet- és minőségpolitikának természetesen ára van, de a tapasztalt gyártók azt mondják, nem szabad bedőlni az olcsó árajánlatnak, mert végül mindig az bizonyul a legdrágábbnak.

Betartják a szabályokat

Zsugonits Zsolt projektvezető hozzátette, a Harty Haus házai úgy érzeknek Magyarországra, ahogyan azt a szigorú európai szabályok és igények megkövetelik. A teljes házat (falszerkezetet, födémet, tetőszerkezetet) Echsenbachban gyártják, és innen viszik kamionnal az építési telekre - legyen az bárhol a világon.

Ezzel szemben az egyéb Ausztriában gyártó cégek között akad, amely - például földszintes házak esetében - csak a falszerkezetet gyártja le odakint, a tetőszerkezetet pedig itthon gyártott rácsos tartószerkezettel oldja meg - holott a megrendelők többsége nem véletlenül vesz külföldön gyártott házat, elvégre abban bízik.

Így ugyan akár milliókkal is olcsóbb lehet a ház, de a Hartl Haus alapfilozófiája szerint egy jobb árajánlatért nem adnak rosszabb házat. - Inkább elveszítünk egy ügyfelet, de minimálisra csökkentjük annak az esélyét, hogy a céggel kapcsolatban évtizedek múlva minőségi problémák vetődjenek fel - hangoztatják a vezetők.

Forrás: [origo]
Ilyen a végeredmény

Délután már a tetőszerkezetet emelik

A gyárban minden a nyugat-európai minőségi készházgyártás normáink megfelelően folyik, a fatárolástól a folyamatos ellenőrzéseken és a számítógép-vezérlésű gyártósoron át a minőségi kiegészítő anyagok használatáig. A gyár közepén összeáll a falszerkezet, majd a külső nyílászárókat helyezik el, illetve vakolják. Amint elkészült, azt akár 12 méter hosszú panelszerkezetben már pakolják is a kamionra.

Egy Magyarországon átlagosnak számító 90-110 négyzetméteres házat két kamion szállít a helyszínre, falszerkezetét délre már össze is szerelik, kora délutánra a födémet, majd késő délutánra a tetőszerkezetet is a helyére emelik. A végső befejezésig nem telik el 2-3 hónapnál több, vagyis körülbelül annyi, mint amennyi idő alatt egy normál építkezésnél eljutnak a szerkezetkész állapotig.

Olcsó fűteni

Ausztriában azért is népszerű a készház, mert - amellett, hogy a drasztikusan emelkedő gázárakat mindenki megérzi - arrafelé a környezetbarát építkezés is fontos szempont. A gyárból kikerülő házak pedig olyannyira energiatakarékosak, hogy egy téglaházhoz képest harmadára is csökkenthető a fűtés költsége. Ráadásul a megrendelt házak ára fix, míg egy hagyományos építkezésnél könnyen elszaladhatnak a költségek.

Végezetül érdemes megfontolni, hogy a vékonyabb (de jobban hőszigetelő!) falszerkezetnek köszönhetően a téglafalhoz képest ugyanazon alapterületre történő építkezésnél egy 120 négyzetméteres házban majdnem egy plusz szobányi területet nyerünk - említette az ügyvezető.

Forrás: [origo]
Vagy akár ilyen