Lassulhat a használt lakások drágulása

Vágólapra másolva!
Optimistább a fővárosi lakáspiac, mint tavaly ősszel, a kereskedelmi ingatlanoknál viszont szinte minden ágazatban rosszabbodtak a kilátások. Az új lakások árában 7 százalékos emelkedést várnak a piaci szereplők.
Vágólapra másolva!

A múlt év végén mínusz 14,8 ponton állt a GKI fővárosi ingatlanpiaci indexe, negyedévvel korábban mínusz 16,7 pontot mértek - közölte kedden sajtótájékoztatón Akar László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

A lakáspiaci index az átlaghoz képest jobban (-45-ről -25 pontra) javult, az elemzés a múlt évre 33 ezer, idénre 34-35 ezer lakás felépítését valószínűsíti. Az új lakások ára az idén várhatóan 7 százalékkal emelkedik a tavalyi 5 százalék után, a használt lakásoknál viszont 2,6 százalékos áremelkedés várható, a múlt évi 4,3 százalékot követően.

Akar László elmondta, hogy most első alkalommal módosítottak a nyolcadik éve létező index számítási metodikáján. A lakáspiacon belül tovább "bontották" a fővárost, illetve a piaci szereplők mellett a lakosságot is megkérdezték. Emiatt a korábbi indexeket is korrigálták.

A lakosság által múlt évben felvett lakáshitel 438 milliárd forint volt (aktuális árfolyamon), de az árfolyamhatástól "megtisztított" növekmény 529 milliárdot tett ki.

Túlkereslet a budai családi házak piaci szegmensében tapasztalható, egyensúlyban van a kereslet-kínálat a budai zöldövezetben és a pesti belvárosban. A túlsó póluson viszont szinte eladhatatlanok a panellakások.

Az építési telkek árai 2007-ben átlagosan 5 százalékkal nőttek, de Budapesten 7,7 százalék, míg Pest megyében 6,2 százalék volt az emelkedés. Az idén mindkét területen 4 százalékos drágulás várható. Az építőanyagok árai viszont a múlt évi 6,9 százalék helyett várhatóan 7,2 százalékkal emelkednek 2008-ban.

Az AL Holding megvizsgálta a budapesti, 10 lakásosnál nagyobb projekteket, és azt találta, hogy a múlt év végén valamivel több mint 9 ezer lakás épült Budapesten, 60 százalékuk a III., VIII., XI., XIII. és XIV. kerületben. Hunyady Attila, a csoport elnöke megjegyezte, évek óta 1500 olyan lakás található a fővárosban, amely már megkapta a használatbavételi engedélyt, de még nem talált gazdára.

Az irodapiaci index 2007. december végére mínusz 17 pontról mínusz 19 pontra romlott. A kereskedelmi létesítmények piacán még nagyobb a pesszimizmus, itt mínusz 3-ról mínusz 12-re esett az index. A raktárpiaci részindex pedig mínusz 2 pontról romlott mínusz 9 pontra.

Az MTI kérdésére Hunyady Attila elmondta, van egy olyan befektetőcsoport, amely egy-egy projekt meghirdetésekor lakásokat vásárol abban, majd az építés közben, vagy annak befejeztével haszonnal túlad rajtuk.

A kérdést az indokolta, hogy Borsi László, a Lakásvásár Média Csoport elnöke kifogásolta a lakásértékesítés adójának ez év elejétől történt megváltoztatását. Megszűnt a lakásértékesítési kedvezmény, helyette a szerzést követő első 5 évben - csökkenő mértékkel - mindenképpen adózni kell eladáskor.

E szabály a spekulatív lakásvásárlás ellen hat, de mint Hunyady Attila mondta, önmagában a megadóztatás nem kifogásolható, hiszen a részvényügylet nyeresége is adóköteles. Borsi László ehhez annyit tett hozzá, hogy ő sem önmagában az adót, hanem annak mértékét kifogásolta, hiszen első évben a teljes haszon adóköteles (az adókulcs 25 százalék).