Idén is stagnálni fog az ingatlanpiac

Vágólapra másolva!
Tavaly mérséklődött a lakásépítés és -forgalmazás dinamikája, az infrastrukturális fejlesztések csak kismértékben bővültek - derül ki az Ecostat kiadványából. Az 2007. évi összesített ingatlanbarométer indexe 44,4 százalék, ez 0,5 százalékponttal marad el a 2006. évitől.
Vágólapra másolva!

Élénkülés a lakás- és építményfelújítási piacon várható, hasonlóan a nyugat-európai tendenciákhoz - olvasható az Ecostat 2008-ra vonatkozó előrejelzésében. A 2008. évi lakásépítési igények várhatóan csökkennek, a lakások iránti kereslet mérséklődik, és az egyéb építményeknél is visszaeséssel számolnak.

Az Ecostat szerint ugyanakkor folytatódik a kereskedelmi építmények, irodák, ipari parkok, szállodák építésének enyhe bővülése. A lakosság a jövőben kismértékben növekvő lakásépítést és ingatlanvásárlást tervez. A vállalatok továbbra is bizonytalanok ingatlanvásárlásaik és ingatlanbefektetéseik terén. A legpesszimistábbak jelenleg az önkormányzatok, amelyek kevesebb ingatlanberuházást és -felújítást terveznek a következő fél évben, mint a korábbi időszakokban.

A legtöbb ingatlanépítés és -felújítás a tervek szerint a fővárosban és azon belül is Budapest nem zöldövezeti részein valósul meg 2008 első félévében. Az idei év első felére az ingatlanberuházók a legtöbb befektetői csoportnál kismértékben csökkenő építési kedvet prognosztizáltak.

Összességében a forgalmazók 1,6 százalékpontos forgalomnövekedést jeleztek. A lakosság 2008 első felére az ingatlanforgalom kismértékű növekedését valószínűsíti, ami inkább az előző negyedév alacsony értékének korrekciója és nem a lakásberuházások és -vásárlások iránti kereslet növekedése. A lakosság az inflációt meghaladó áremelkedésre számít.