Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Németek veszik a zalai ingatlanokat

Vágólapra másolva!
A rendszerváltás utáni évek gyakorlatának megfelelően továbbra is a németek és az osztrákok vásárolnak főként ingatlanokat Zala megyében, de egyre több a brit vevő is a Balaton és a gyógyfürdők közelsége miatt - derül ki a Nyugat-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal Zala Megyei Kirendeltségének összegzésből.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt év adatai szerint 227 külföldi vásárlónak adott engedélyt a tulajdonszerzéshez a közigazgatási hivatal Zala megyében. Miután egyes szerződések egyszerre több ingatlan átruházásáról szólnak, így összesen 247 ingatlan eladására adta engedélyét a hivatal - tájékoztatta kedden a távirati irodát Kamarásné Kustos Katalin, a zalai kirendeltség munkatársa.

Az adatokból az is látszik, hogy évről évre csökken a külföldi érdeklődés a Zala megyei ingatlanok iránt, bár ennek egyik oka, hogy az uniós polgárok a csatlakozás óta a magyar állampolgárokkal azonos módon, már engedély nélkül is tulajdonhoz juthatnak. A zalai földhivataloknak a közigazgatási hivatalhoz eljuttatott ilyen határozatai szerint 2007-ben 63 vásárlás esetén nem kellett engedély, mert a vevő valamely uniós tagállam polgára volt.

A közigazgatási hivatal szakembere elmondta: az unión kívül élőknek minden esetben engedélyt kell kérniük magyarországi vásárláskor, az uniós polgároknak azonban csak akkor, ha ez úgynevezett másodlagos lakóhelynek minősül. Vagyis lakást, sőt nyaralót is engedély nélkül vehet, ha korábban még nem vásárolt ilyet Magyarországon, földterületet azonban továbbra sem szerezhetnek külhoniak.

Zalában lakásokat, lakásnak alkalmas más építményeket, beépítetlen területeket és két tanyát vásároltak a hivatal engedélyével az elmúlt évben külföldiek. A német, osztrák és brit vásárlók mellett az unión belülről olaszok, belgák, dánok és a balti államok polgárai kötöttek Zalában adás-vételi szerződéseket. Rajtuk kívül hét orosz, valamint öt ukrán és ugyanennyi amerikai vásárló lett ingatlantulajdonos a megyében - részletezte Kamarásné Kustos Katalin.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről