Érdemes számolni a lakáslízinggel

Vágólapra másolva!
Lakásvásárláskor érdemes lehet számolni a lízing lehetőségével, ugyanis sokszor jobban járhat az ügyfél, mint egy normál bankhitellel. A kedvezőbb feltételek oka, hogy ebben a konstrukcióban a bank nagyobb biztonságban érzi magát, mert a futamidő végéig a tulajdonában van az ingatlan.
Vágólapra másolva!

Duplázni szeretné 2008-ban a szerződéses portfólió állományát az OTP Lakáslízing Zrt, amelynek nagyságrendje így 32 milliárd forintra nőhet - mondta Dunavölgyi Mária, a társaság vezérigazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón..

A múlt évben 5 milliárdról 16 milliárd forintra növekedett az OTP Lakáslízing Zrt. portfóliója, a szerződések száma pedig 342-ről 1272-re emelkedett. Dunavölgyi azt is kiemelte, hogy a 2006-ban alakult társaság már a második üzleti évének a végére bevételeiből fedezni tudta kiadásait, vagyis üzemi szinten már nem volt veszteséges.

Az OTP a lakáslízing piacon tavaly elért 16 milliárd forintos értékével több, mint 50 százalékát uralja a piacnak - mondta el a vezérigazgató. Az ügyfelek döntő többsége, 91 százaléka lakossági ügyfél, és ezen belül jelentős a fiatalabb 20-40 év közötti korosztály aránya.

A dinamikus bővülés kulcsa Dunavölgyi szerint a konstrukció több előnyében is van. A közhiedelemmel ellentétben sokszor olcsóbb is lehet a lakáslízing, mint egy normál bankhitel (állami támogatású hitelekkel nem tud versenyezni). Például új lakás vásárlásánál az áfa összege után nem kell kamatot fizetni a konstrukció sajátossága esetén. Az áfát ugyanis lízingnél havonta, a törlesztő részletekben kell megfizetni, az éppen törlesztett tőkerész után. Ez a technika nem más, mint a lakás áfájának kamat nélküli meghitelezése. Így természetes, hogy ugyanakkora lakásár havi törlesztő részlete, ugyanakkora kamat mellett kisebb lesz a lízingnél, mint a hitelnél.

Emellett önerő nélkül is lehet új lakást venni, ebbe az esetben azonban általában a törlesztés dupláját el kell, hogy érje a fizetés. Ráadásul ebben a konstrukcióban a normál hitellel szemben 55 év felett sem kell megszorításokkal számolni.