A Carion használhatja a Vasas-telepet

Vágólapra másolva!
A Carion Holding Vagyonkezelő Zrt. nyerte a Vasas Fáy utcai ingatlana egy részének hasznosítására kiírt tendert. A pályázati bizottság és a Vasas SC elnökségének 2007. május 22-i határozata alapján pénteken hivatalosan is kihirdették a pályázati eljárás eredményét.
Vágólapra másolva!

A második helyen a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. végzett, míg a harmadik helyre a Biggeorge's Zrt. ingatlanfejlesztő céget sorolta a bizottság.

A pályázati felhívás értelmében a Carion Holding Zrt. abban az esetben válhat a tender végleges nyertesévé, ha a felhívásban meghatározott biztosítékadási kötelezettségének határidőben eleget tesz.Várhatóan július 15-ig a nyertes és az ajánlatkérő SC aláírhatja a hasznosítási szerződést. Ezt azonban meg kell előznie a Kincstári Vagyoni Igazgatóság szerződészáradékolásának és a nyertes visszavonhatatlan banki garanciáinak ügyvédi letétbe helyezésének.

A Vasas SC - a magyar sportklubok közül elsőként - 2004. december 1-jén vette át sportingatlanainak vagyonkezelői jogát, azonban több mint két év kellett ahhoz, hogy az ingatlan jogi rendezése, átminősítése és előkészítése lehetővé tegye a pályázat kiírását. A Vasas Sport Club tulajdonában lévő Vasas Üzemeltető Kft. 2007. január 10-én írt ki pályázatot a Budapest XIII. kerület, Fáy utca 58. szám alatt található, mintegy 34 ezer négyzetméteres ingatlan földhasználati jogának értékesítésére. A 2007. március 12-i határidőig négy pályázat érkezett be. A formailag megfelelt, érvényes tendert benyújtókkal elkezdődött a tárgyalásos szakasz a pályázat érdemi részeiről.

Az MTI információi szerint az értékesítésre felkínált földterületre korábban elkészült nemzetközi, független, ingatlanvagyonérték-becslés legoptimálisabb esetben mintegy nettó 1,5 milliárd forintra taksálta azt az összeget, ami az SC kasszájába befolyhatott volna. Bár a kiíró, amíg nem írják alá a nyertessel a szerződést, nem kívánja nyilvánosságra hozni a tender győztes árajánlatát, ám ingatlanbefektetői információkból az MTI úgy értesült, hogy az néhány százmillió forinttal túlszárnyalta a legoptimálisabb verziót is.

A pályázat útján befolyt összegből a megmaradó, az állam tulajdonában és a Vasas SC használatában lévő csaknem 90 ezer négyzetméter nagyságú Fáy utcai sportingatlant kívánja korszerűsíteni az egyesület.

A nyertes ajánlattevő a Béke utcával párhuzamosan 60-80 méteres sávban kialakított ingatlan földhasználati jogáért, valamint vagyonértékű joga megszerzésének és 99 évig tartó gyakorlásának ellenértékeként egyszeri összeget fizet.

A pályázóknak lehetőségük volt arra is, hogy az ajánlat keretében éves pénzbeli támogatás nyújtását vállalják a Vasas SC alaptevékenységéhez kapcsolódó Vasas Centenárium Alapítvány részére, ami csak sportcélra volna felhasználható. A vállalt támogatás teljes összege azonban nem lehet több, mint a földhasználati jog megszerzéséért és 99 évig tartó gyakorlásáért felajánlott összeg 20 százaléka. Az MTI információja szerint a nyertes Carion élt ezzel a lehetőséggel, és a teljes árajánlati összeg egyötödét, 250-300 millió forint közötti összeget támogatásként nyújtja a Vasas SC számára.

A 678 millió forintos jegyzett tőkéjű Carion Holding Vagyonkezelő Zrt.-t 2004 májusában alapították. A holdingot vezető, 100 millió forint alaptőkéjű Carion Zrt.-t magyar magánszemélyek alapították 1994 áprilisában, alaptevékenysége csoportos vásárlói rendszerben történő gépjármű-, illetve ingatlanértékesítés.

A Carion csoport tagja egyebek mellett a Poligrupo, amelynek fő tevékenysége 2005. december 31-ig a csoportos vásárlói klubok szervezése és működtetése volt, majd banki hitelközvetítéssel, 2006 tavaszától külső cégek kinnlevőségkezelésével is foglalkozik.