Már magyarok is befektetnek Bulgáriában

Vágólapra másolva!
Főleg angol és spanyol befektetőknek köszönhetően folytatódik az ingatlanboom Bulgáriában. A figyelem középpontjában változatlanul Szófia áll, ám népszerűek a hegyvidéki nyaralók és főként a Fekete-tenger partja.
Vágólapra másolva!

A bolgár főváros kedvelt célpontja mind a saját használatra, mind a befektetési céllal vásárlóknak. A külföldi és a helyi lakásvásárlók egyaránt Szófia déli részét, a városközpont és a Vitosa-hegység között elhelyezkedő területet részesítik kiemelt figyelemben - számolt be Kováts Tibor, a RE/MAX Magyarország vezető ingatlanpiaci szakértője a bulgáriai ingatlanpiaci mozgásokról.

A befektetési lehetőségek között megjelentek a golfpályák, továbbá a zárt lakóparkok. Ez utóbbi extra szolgáltatásokkal csábítja az érdeklődőket, mint például a 24 órás porta- és biztonsági szolgálat, sportolási lehetőségek vagy az igényesen kialakított játszóterek a gyermekek részére.

Szófiában két, két és fél évvel ezelőtt, az Európai Unióhoz való csatlakozás hírére, megemelkedtek az ingatlanárak. 2005-ben az átlagos négyzetméterár 800 euró (200 ezer forint) körül mozgott, de mára 1200 euróra (300 ezer forint) növekedett. Ugyanakkor a környező országokhoz képest a fővárosban még mindig viszonylag alacsony áron juthatunk ingatlanhoz, igen lendületes kereslet mellett.

"A RE/MAX Magyarország tavaly októberi első irodanyitása óta már többen érdeklődtek a hálózatnál bolgár ingatlanok iránt, különösen a felkapott, tengerparti nyaralók keresettek" - mondta Kováts Tibor. "Bulgáriában ugyanakkor csekély az érdeklődés a magyar ingatlanok iránt, a bolgár befektetők és fejlesztők inkább a hazai piacot preferálják."

A bolgár ingatlanpiac pezsgésére utalt már a május közepi szófiai lakásvásár, ahol a látogatók főként a lakóingatlanokat, az irodákat és a nyaralókat keresték, földrajzi elhelyezkedéstől függően. Szófiában az irodák és a lakóingatlanok népszerűek, a kisvárosokban a lakóingatlanokon kívül a mezőgazdasági területek. Felkapott helyszínek a tengerparti üdülőövezetek és a síparadicsomok.

A bolgár ingatlanok felkeltették az angol és a spanyol vásárlók érdeklődését, elsősorban a nyaraló- és a lakóingatlanok iránt. Nagyon kedvelt a Pirin hegység északi lábánál fekvő, hangulatos városka, Bansko, továbbá a Fekete-tenger partja, például Várna és Burgasz. A tengerparti apartmanok négyzetméterára 1200 és 2000 euró (300-500 ezer forint) között mozog, attól függően, hogy az adott ingatlan milyen közel fekszik a parthoz.

Bálint Tóth János