Siófok megvette a kiliti repülőteret

Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy akár már jövő nyáron újabb repülőtér fogadhatja a Balatonra érkező külföldi tiristákat. Siófok városa 208 millió forintért jutott hozzá a kiliti repülőtérhez.
Vágólapra másolva!

Megvette a Siófok-Kiliti repülőteret a siófoki önkormányzat - közölte az MTI-vel szombaton a Balaton-parti város polgármesteri hivatalának sajtóreferense. A város már régóta tervezte a magyar állam tulajdonában lévő légibázis tulajdonjogának megszerzését - tette hozzá Nagy István.

Tájékoztatása szerint az önkormányzat "első körben" térítésmentesen szeretett volna hozzájutni a repülőtérhez, ezt azonban a tulajdonosi jogokat gyakorló Kincstári Vagyoni Igazgatóság nem támogatta, sőt a későbbi tárgyalások során már csak a vagyonkezelői jog átadására láttak lehetőséget.

Ez év második felében a tárgyalások felélénkültek, ennek során az önkormányzat végig a tulajdonjog megszerzésére törekedett - hangsúlyozta Nagy István. A tárgyalások eredménnyel zárultak: az év utolsó előtti munkanapján, azaz pénteken a felek aláírták az adásvételi szerződést. Ennek alapján az önkormányzat tulajdonába kerül a reptérnek a város területén fekvő része és a rajta lévő felépítmények.

A vételár 208 millió forint, amelynek fedezetével a sajtóreferens közlése szerint "nincs gond, hiszen az év végén megérkezett a város számlájára az épülő Sió Pláza területén eladott önkormányzati ingatlanok vételára: háromszáznegyven millió forint".

Mint arról Nagy István beszámolt, a repülőteret külső, harmadik személlyel kívánja üzemeltetni az önkormányzat, már most nagy az érdeklődés. Hozzátette: az érdemi egyeztetések csak ezután kezdődnek, de minden remény megvan arra, hogy a 2008-as szezon kezdetére egy üzemképes, kulturált repülőtér fogadja majd a légi úton érkező vendégeket.