Vágólapra másolva!
Szegeden nem feltétlenül az ár a döntő a lakásvásárlásnál, ugyanakkor a leendő vevők háromnegyede használt lakást keres. A városban kevés a beköltözhető új otthon, a belvárosi fejlesztők pedig szinte a tervezőasztalról adják el a lakásokat - derül ki a 4. szegedi Lakásvásár előtt készült lakáspiaci felmérésből.
Vágólapra másolva!

Budapesttel ellentétben Szegeden nincs eladói nyomás, a kulcsrakész, beköltözhető új lakások kínálata jelentéktelen - tájékoztatta a felmérést készítőket Samu Attila, az Androméda Ingatlancentrum ügyvezető igazgatója. Az új lakások ára évek óta az infláció mértékével nő, jelenleg négyzetméterenként jellemzően 250-290 ezer forintos sávban szóródik, ám egyes különleges adottságú építkezések esetében akár 320 ezer forintig is felkúszhat.

A potenciális vevők 18 százaléka 10 és 15 millió forint között vásárolna, és azonos arányban, 17-17 százalékban voksoltak a 8-10, illetve a 20-25 millió forint közötti lakásokra. A lakáskeresők csaknem háromnegyede használt lakást vagy házat keres, de 27 százalékuk számára nem az ár a leginkább meghatározó tényező a döntésnél.

Megalakópark kereskedelmi központtal

Szegeden a beruházók zöme 20 lakásosnál kisebb társasházzal lép a piacra, így egyedi az éppen most induló megaprojekt: a Tisza-palotában 275 lakás felépítését tervezi a beruházó Real Hungary Zrt. A hatmilliárdos Tisza-parti tömbben több lakás is prémium kategóriás lesz, a legfelső emeleten vízparti panorámás, hatalmas teraszos lakásokat alakít ki a fejlesztő.

A lakások mellett háromszintes, 6000 négyzetméteres kereskedelmi, iroda-, valamint szabadidőközpont is helyet kap. A Tisza Center kereskedelmi és irodahelyiségeit 10-12 euró között tervezi bérbe adni a fejlesztő, a szabadon maradó területet teljes egészében parkosítva. Az átadás 2009-ben várható.

Belváros: keresett az új és a használt is

Jelentősen megnőtt a belvárosi fejlesztések száma. Az egyetemhez közeli 6-10 lakásos beruházások lakásai gyakorlatilag a tervezőasztalról elkelnek, pedig ebben a szegmensben a kulcsrakész ár 290 és 310 ezer forint között mozog - mondta Samu Attila. A használtpiacon is a belvárosi társasházi lakások viszik a pálmát, fajlagos áruk mérettől függetlenül 240-260 ezer forint.

A kiskörúton kívüli területeken már lényegesen olcsóbban, 170-220 ezerért is lehet vásárolni. A panelek közül a 35-55 négyzetméteresek keresettek, elsősorban az egyetemisták, illetve a fiatal párok körében. A kisebbek 160-170 ezer, a nagyobbak 125-145 ezer forint közötti négyzetméteráron cserélnek gazdát. Újrókuson, a cseréptetős panelházak kedvező elrendezésű lakásaiban az ár 160 ezer forint fölé is emelkedhet.

Lakóparkok az agglomerációban

Szeged vonzáskörzetében megjelentek a lakóparkok: Mórahalmon 175, Zákányszéken 165 ezer forint a sorházi lakások négyzetméterára. Zöldövezeti-kertvárosi elhelyezkedésénél fogva egyedülálló a 12,7 hektáros területen fekvő Kállay Liget Lakópark - a családi, sor- és társasházi övezetekre bontott területen 155 telket alakítottak ki, amelyeket 22-33 ezer forint között kínálnak négyzetméterenként.

A parcellákat már kijelölték, a közművesítés is befejeződött, 2008 tavaszára kiépül a szilárd burkolatú úthálózat. Az agglomerációban egyébként már 6-10 ezer forint között, a 10 kilométerre lévő településeken akár 4-6 ezer forintért is hozzá lehet jutni egy négyzetméternyi építési területhez.