Tízmilliárdból folytatódik a panelprogram

Vágólapra másolva!
Jövőre tízmilliárd forint költhető a panelprogramra. Az országos főépítész példaértékűnek nevezte Székesfehérvár és Pécs felújítását, ahol napjainkig teljes utcák újultak meg uniós, önkormányzati és lakossági források bevonásával.
Vágólapra másolva!

Uniós források bevonásával jövőre tízmilliárd forinttal támogatja a költségvetés a panelházak korszerűsítését - tudta meg az [origo].

Az épületek renoválására költött pénz több év alatt térül meg, miközben a rekonstrukció pozitív hatását az ingatlanpiacon azonnal érzékelni, hiszen a rendbe tett panellakások iránt azonnal erősödik a vásárlói érdeklődés - emelte ki Fegyverneky Sándor országos főépítész.

Hozzátette, Székesfehérvárott és Pécsett teljes utcák újultak meg az elmúlt öt-hét évben uniós, önkormányzati és lakossági források bevonásával. A panelprogram folytatásának célja, hogy az idei enyhe visszaesést követően ismét élénküljön az ipari technológiával emelt társasházak felújítása.

Az októberben megjelenő pályázatban új feltétel lesz, hogy a tervezett felújítás megfelel egy, az épületek energetikai jellemzőiről rendelkező tavalyi rendelet számításainak. Ugyancsak előírás lesz majd a szellőzőrendszerek ellenőrzése és tisztítása - vélhetően a paneltüzek megelőzése miatt.

Az elképzelések szerint folytatódik annak a programnak a megvalósítása is, amely egy-egy városrész közterületeinek megújítását segíti elő. Az első Nemzeti Fejlesztési Terv keretén belül számos nagyváros élt ezzel a lehetőséggel, ennek segítségével szépült meg Kaposvár, Pécs, Debrecen főtere és több utcája.

Az elnyerhető forrásokból ezúttal is a közterületeket, illetve az innen látható épületek homlokzatát lehet csinosítani. Támogatják továbbá a közterületek mentén olyan kávéházak, vendéglátó-ipari egységek építését, nyitását, amelyek új munkahelyeket teremtenek.