Rekordok az európai ingatlanpiacon

Vágólapra másolva!
Kimagasló mennyiségű tőkebefektetést regisztráltak az európai ingatlanpiacon 2007 harmadik negyedévében. A szakértők szerint a tendencia a későbbiekben sem fog megtorpanni.
Vágólapra másolva!

Az európai kereskedelmiingatlan-piacra rekordmennyiségű tőke áramlott 2007 harmadik negyedévében, miután a teljes befektetési érték 2006 hasonló időszakához képest 24 százalékkal, 65 milliárd euróra nőtt. Ez a növekedés a globálisan szigorodó hitelfelvételi lehetőségek fényében még kiemelkedőbb - áll a CB Richard Ellis nemzetközi ingatlan-tanácsadó [origo]-hoz eljuttatott elemzésében.

A befektetői aktivitás általánosan erős maradt az egész európai ingatlanpiacon. Franciaországban például közel 8 milliárd euró tranzakció valósult meg a harmadik negyedévben, szemben a tavalyi 4,6 milliárddal. 2007 első három negyedévében így a befektetések összege elérte a 21,5 milliárd eurót, ami közel annyi, mint amennyi 2006 egészében megvalósult.

Az Egyesült Királyságban a befektetői aktivitás a harmadik negyedévben elérte a 20 milliárd eurót, ami megfelel az előző évek átlagának. London központja továbbra is a legkedveltebb befektetései célpont, idén 10,7 milliárd eurónyi tőke érkezett ide, amelyből a külföldi vevők ügyletei 5,86 milliárdot képviseltek.

Jonathan Hull, a CBRE európai befektetési igazgatója a jelentést kommentálva elmondta: "Az erős harmadik negyedév azt sugallja, hogy noha a hitellehetőségek szűkülése éreztette hatását, továbbra is magas befektetési aktivitásnak vagyunk tanúi Európában. Megjegyezte ugyanakkor, hogy néhány, a harmadik negyedévben megkötött ügyletet még azelőtt véglegesítettek, hogy a hitelfelvétel nehézségei erősödtek volna."

"Míg több nagy ügylet finanszírozása ma már komoly kihívásnak bizonyul, a kisebb (50-150 millió eurós), nem értékpapírosított befektetések továbbra is könnyen, magas számban köttetnek" - folytatta Jonathan Hull. Úgy vélte, továbbra is erős tőkeáramlásra lehet számítani az európai piacokon.

Nick Axford, a CB Richard Ellis európai kutatási igazgatója hozzátette: "Az elmúlt hónapok másik fontos tendenciája a nagyobb saját erőre támaszkodó befektetők visszatérése, akikre nincsen hatással a hitelpiaci szigorítás. Várakozásaink szerint az önerőből finanszírozó befektetők által kötött ügyletek volumene tovább nő a következő hónapokban Európa legfontosabb piacain."

2007 Magyarországon is kiemelkedően jó évnek bizonyult. Konthur Adrienne, a CBRE budapesti ügyvezetőjének összegzése szerint a harmadik negyedév végére az ingatlanbefektetések teljes volumene meghaladta az 1,2 milliárd eurót, és előreláthatólag év végére eléri az 1,4 milliárdot. Ez a magyarországi befektetési piac eddigi történetének legnagyobb forgalmát jelenti.