Irodaház lesz a volt MDF-székházból

Vágólapra másolva!
Többféle fejlesztéssel bővíti portfólióját az Európa Ingatlanbefektetési Alap a következő években. A Bem Palota és a Pasarét Residence révén az irodai és lakáscélú beruházások felé tolódik a hangsúly.
Vágólapra másolva!

Egy közepes méretű szállodát, az egykor a Magyar Demokrata Fórum székházaként funkcionáló, Bem térre néző szárnyban pedig A kategóriás irodákat alakítanak ki 2010-re a II. kerületi Bem József és Sas utca közötti épülettömbben - hangzott el csütörtökön az Európa Alapkezelő Zrt. sajtótájékoztatóján.

A beruházás illeszkedik az Európa Ingatlanbefektetési Alapot kezelő társaság azon törekvésébe, hogy növekedjék az iroda és szálloda típusú befektetések aránya a portfólióban, melyben jelenleg az ipari és kereskedelmi ingatlanok vannak túlsúlyban - mondta Buda Sándor, az alapkezelő vezérigazgatója.

Hozzátette, a 2004 óta az Unicredit bankcsoportba tartozó, ma közel 50 milliárd forintos vagyonú Európa Alap - a négy nagy magyarországi ingatlanalap egyike - lakóingatlan-projekteket is tervez indítani, évente általában egyet.

A 96 százalékban értékesített Zugló Garden utáni első ilyen a prémium szegmenst megcélzó Pasarét Residence lesz. A hárommilliárdos beruházás keretében 73 lakást építenek. Alapterületük 50 és 100 négyzetméter, fajlagos áruk pedig 590 és 670 ezer forint között változik - tájékoztatott Tóth-Deme Miklós, az alapkezelő igazgatóságának elnöke.

A saját fejlesztéseket - melyek között olyan kereskedelmi ingatlanok is vannak, mint a tatabányai Vértes Center - Tóth-Deme Miklós azzal magyarázta, hogy a hazai piacon kevés a befektetésre alkalmas ingatlan, amelyet nem projektcégként lehet megvásárolni.

Az Európa Alap 2001-es indulása óta 500 millió forintos eszközértéke megszázszorozódott, évesített hozama pedig 9,58 százalék volt eddig. Ez azt jelenti, hogy az induláskor a nyílt végű alapból vásárolt 1 millió forintnyi befektetési jegy értéke ma 1,9 millió. Buda Sándor szerint a nyár eleje óta csökkenő kamatkörnyezet ismét jó növekedési lehetőségeket biztosít.