Bajban van az építőipar

Vágólapra másolva!
Az építőiparban egyre kevesebb új céget alapítanak, és egyre többet számolnak fel vagy szüntetnek meg - az ágazat kibocsátása csökkent, megrendelésállománya zuhan. Az is egyértelmű, hogy az átadott lakások második negyedévi növekedése elszigetelt jelenség volt csupán.
Vágólapra másolva!

Minden statisztika azt mutatja, hogy nagy bajban van a magyar építőipar. Az Opten Kft. legfrissebb, harmadik negyedéves jelentése szerint idén az első három negyedévben 3505 új cég alakult az ágazatban, ami kevesebb, mint az elmúlt öt évben bármikor - derül ki a cégnek az [origo]-hoz eljuttatott közleményéből.

Rekordot döntött az ágazatban a felszámolások, a végelszámolások és a nyilvántartásból történő törlések száma is. Idén az első kilenc hónapban 1759 építőipari cég ellen indult felszámolási eljárás, ez csaknem 10 százalékos növekedés az előző év, és 30 százalékos növekedés 2005 azonos időszakához képest.

A korábbi évek első három negyedévére jellemző 2500 körüli megszűnés idén 3500-ra emelkedett, míg a tulajdonosok által kezdeményezett végelszámolások száma a tavalyi 550-ről 830-ra nőtt. A cégadatokat alátámasztja a KSH ma megjelent közleménye is, amely azt mutatja, hogy az ágazat kibocsátása az előző év azonos időszakához képest 2007 január-júliusában 7,3 százalékkal csökkent, míg éves szinten 15,3 százalékkal zuhant.

"Az építőipar nincs túl a válságon" - hívta fel a figyelmet Csorbai Hajnalka, az Opten Kft. ügyvezető igazgató-helyettese. Szerinte a most elindított felszámolások és végelszámolások hatása csak a következő negyedévekben lesz tetten érhető a megszűnő cégek számának növekedésében.

Ez azonban csak az előre kalkulálható hatás: azt nem megbecsülhető, hogy milyen következményekkel jár az ágazat megrendelésállományának 40 százalékos augusztus végi csökkenése. "A két hatás biztosan felerősíti egymást, ráadásul a kisebb szereplők télen hagyományosan likviditási problémákkal küszködnek, így mind a felszámolások, mind a végelszámolások tekintetében drámai romlás várható" - prognosztizálja Csorbai Hajnalka.

Az igazgatóhelyettes szerint a válságjelenségek között fel-felbukkannak a megtisztulás jelei is. A megelőző három évben elképesztő ütemben növekvő végrehajtások száma idén némiképp csökkent, márpedig a fő végrehajtó az APEH, amely a jelek szerint idén roppant erőfeszítései ellenére sem tud olyan sok esetben adóhátralékot megállapítani, mint korábban.

Csorbai szerint az új cégalapítások számának visszaesése is hordozhat pozitív üzenetet, hiszen az ágazat korábban arról is elhíresült, hogy a nem fizető, felszámolt cégek tulajdonosai vagy üzlettársai hamarosan új cégek élén jelentek meg.