Óriásberuházás bérlakásokkal Törökbálinton

Vágólapra másolva!
Hatalmas szolgáltató- és irodaközpont épül a következő években a fővárosi agglomerációban, Törökbálint és Biatorbágy között. A 300 milliárd forintos összköltségű beruházáshoz autópálya-lehajtókat és vasútállomást is építenek.
Vágólapra másolva!

A Walker and Williams Investment Group fejlesztésében 140 hektáros területen 13 év alatt 300 milliárd forintból épül fel a főváros környéki Tópark iroda-, bevásárló- és szórakoztatóközpont - mondta Petrovszky Gábor, a befektető képviselője sajtótájékoztatón szerdán.

A fejlesztő egy zárt végű befektetési alap, svájci központtal, vagyonkezelője pedig a Deutsche Bank Grouphoz tartozik. A 140 hektáros területhez cégfelvásárlásokkal jutott a befektető. A teljes program finanszírozója az OTP Bank, az első ütem finanszírozását az Eurohypo Bank nyerte el.

Az objektum az M1-es és M7-es autópálya, illetve az M0-s körgyűrű közti területen helyezkedik el. A terület egyharmada Biatorbágy, kétharmada Törökbálint közigazgatási területéhez tartozik. Az előkészítés eddig 3 milliárd forintba került.

Az első ütemben 100 ezer négyzetméteres iroda- és szolgáltatóközpont, valamint 168 bérlakás épül 50 milliárd forintból. A tereprendezés elkezdődött, a befejezés 2010 első negyedévére várható - mondta Takács Péter értékesítési vezető.

Az A kategóriás irodák havi bérleti díja 10 euró alatt lesz négyzetméterenként. Az MTI azon kérdésére, hogy a 13 eurótól induló fővárosi bérleti díjak mellett ez hogyan lehetséges, Petrovszky Gábor azt válaszolta, hogy a befektetők részéről nincs akkora profitelvárás, továbbá a volumen miatt olcsóbb az építés és a logisztika is.

A későbbi fázisokban - főleg élettudományi és biotechnológiai - kutató laboratóriumok is épülnek a Tóparkban. Az energiaellátást nap- és geotermikus energia felhasználásával végzik. A három autópályáról lehajtók épülnek a területre, a repülőtérrel iránytaxi köti majd össze, a bécsi vonalon pedig vasúti megállót létesítenek.

Schiffer Miklós vezető designer arról számolt be, hogy új városi környezetet hoznak létre a Tóparkban az európai stílusjegyek alapján, de nem másolnak egyetlen hasonló mintát sem.