Sokszoros különbség a fővárosi lakásárakban

Vágólapra másolva!
Nemcsak a használtpiacon, hanem az új lakásokén is meglepő szélsőségekkel találkozhatunk. A legdrágább új otthon ára nagyjából nyolcvanszorosa a legolcsóbbénak.
Vágólapra másolva!

Óriási árkülönbségek alakultak ki a budapesti újlakás-piacon: míg a legolcsóbb otthon - egy 25 négyzetméteres garzon a XVIII. kerületben - 6,8 millió forintba, addig a legdrágább (egy 500 négyzetméteres lakás, közvetlenül a Vár mellett) 550 millió forintba, azaz 80-szor annyiba kerül - derül ki a Budapesti Lakásprojekt Adatbázis legújabb elemzéséből.

A legdrágább, 550 milliós lakás négyzetmétere 1,1 millió forintot kóstál, ami azonban nem a legmagasabb fajlagos ár a fővárosban. Az V. kerület egyetlen új lakóépületében a lakások négyzetmétere 1-1,4 millió forintba kerül, Budán, a várfalon belüli új lakások négyzetméterára pedig 900 ezertől 1,4 millióig terjed. Ez azt jelenti, hogy egy gardrób akár 2,5 milliójába is kerülhet a vásárlónak.

A felmérés szerint a két központi kerület a legdrágább. A Belvárosban 1,4 millió forintos négyzetméterár mellett a lakások árai 50 és 250 millió forint között mozognak, míg az I. kerület szintén 1,4 millió forintos négyzetméterárral és 20-305 milliós lakásárakkal áll a megosztott első helyen.

A szintén megosztott harmadik helyen a II. és a VI. kerület osztozik: itt a legmagasabb négyzetméterár 850 ezer forintra rúg, a lakások árai pedig 12-140 millió forint között változnak. Legolcsóbban ugyanakkor Csepelen, Kispesten és Pesterzsébeten lehet új lakáshoz jutni, itt a legalacsonyabb négyzetméterár 220 ezer forint, a lakásárak pedig e három kerületben 8 és 30 millió forint között mozognak.