Hétszázalékos lakásdrágulást jósolnak

Vágólapra másolva!
Valamivel nagyobb áremelkedésre számít az Ecostat az új lakások piacán, mint az előrejelzését két hete megjelentető GKI. A kutatóintézet szerint a használt lakások iránti kereslet élénkül a nagyvárosok központjaiban.
Vágólapra másolva!

Az Ecostat Ingatlanbarométer 2007. második negyedévi értéke 47,1 százalék, az első negyedéves 42,5 százalékhoz képest a növekedés 4,6 százalékpont - mondta Belyó Pál, az Ecostat főigazgatója sajtótájékoztatón csütörtökön.

Az index növekedése a lakásépítés vártnál jobb adataiból adódik, de kérdéses, hogy a trend megfordulása egyszeri vagy pedig tartós tendencia kezdete - tette hozzá a főigazgató. Ennél magasabb 2005 negyedik negyedévében volt az index, akkor kereken 48 százalékon állt.

Liskáné Pólya Lenke, az Ingatlanbarométer egyik készítője úgy vélte, az indexnek el kellene érnie az 50 százalékot ahhoz, hogy a piacot megfelelőnek lehessen nevezni. Ezen a szinten 2004 negyedik negyedévében állt, míg a csúcson - 56,8 százalékkal - 2002 első negyedévében volt a mutató.

Az Ingatlanbarométer idézi a KSH 2007. első félévi legfrissebb jelentéséből a lakásépítési adatokat: a használatba vett lakások száma 2 százalékkal nőtt a 2006. első félévihez képest, és több mint 21 ezer új lakásra adtak ki építési engedélyt, ami 7 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket. Az átlagosnál jobban - 6 százalékkal - nőtt a vállalkozások által épített és értékesítésre szánt lakások száma. Mindebből azt a következtetést vonta le az Ecostat, hogy az idén 32-33 ezer új lakás építésével lehet számolni.

Az új lakások építésénél újra a kisebb alapterületűek kerültek előtérbe. Ezt mutatja az is, hogy a projektek átlagos lakásszáma emelkedett az első félévben. A kivitelezők várakozása szerint a lakások átlagos fajlagos ára az idén 5-7 százalékkal emelkedik, de a jól felszerelt nagyméretű lakások ára akár 10 százalékkal is nőhet.

A használt lakások piacán nem jött be az a várakozás, hogy a panelek elárasztják a piacot: a kínálat ötödét sem tették ki. A használtpiacon az idén 5,4-5,7 százalékos áremelkedés várható.

A várható piaci tendenciák az év hátralévő részében az új lakások piacán a következők: hosszabbodik az értékesítés ideje, az ár egyre inkább alku tárgya, jelentős kedvezmények az eladatlan lakásokra, növekvő kereslet az igényes lakások iránt.

A használtlakás-piacon a nagyméretű, jó beosztású lakások iránti kereslet élénkül a nagyvárosok központjaiban, stagnál a bel-budai zöldövezeti lakások kereslete, egyre nehezebb lesz eladni a magas rezsijű, hagyományos technológiával épített és a panellakásokat.

Az irodapiacon a kereslet tovább emelkedik, a telekpiacon is az irodaházak építésére alkalmas területek a kurrensek, bár a sorban ott szerepelnek a bevásárlóközpontok, illetve szállodák építésére alkalmas telkek is. Az Ecostat több új bérlakás építésével számol idén.