Százezer négyzetméter felett az irodakereslet

Vágólapra másolva!
Idén augusztusig már több mint 100 ezer négyzetméternyi területre írtak alá irodabérleti vagy előbérleti szerződést. A legnagyobb tranzakció a Magyar Posta nevéhez köthető.
Vágólapra másolva!

Az előbérleti szerződéseket és hosszabbításokat is beleértve, idén augusztusig 108 ezer négyzetméternyi iroda talált bérlőre. A 71 tranzakcióból 13 bérletiszerződés hosszabbítása, kettő pedig bővülés: a Zepter az Optima B irodaházban foglalt el újabb 1200 négyzetméter területet, a Xerox pedig a Szépvölgyi Business Parkban terjeszkedett - derül ki az Irodaház.info statisztikáiból.

A gyógyszeripari cégek közül a Lilly Hungária maradt a Madách Trade Centerben (1500 négyzetméter), az Abbott pedig a Globe 13 Office Buildingben (1380 négyzetméter). A Bayer Hungária továbbra is az Alkotás Point mellett döntött (2400 négyzetméter), a L'Oreal pedig maradt az Óbuda Gate Irodaházban (1600 négyzetméter).

A Samsung a Szépvölgyi Business Parkban (1800 négyzetméter) hosszabbította meg bérleti szerződését, az AC Nielsen pedig a Váci Utca Centerben (1600 négyzetméter) maradt. A Phillips NXP az IP Westben hosszabbította meg 1300 négyzetméterre vonatkozó bérleti szerződését.

Kiugró előbérletek

A legnagyobb területre aláírt előbérleti szerződés a Magyar Posta nevéhez köthető: a Gateway Irodaházban lekötött 24 ezer négyzetméternyi terület messze kiemelkedik a többi közül. A CEU (Közép-Európai Egyetem) szintén nagyobb területre kötött előszerződést: a Millenium Towers IV-ben foglalja majd el a jelentősnek mondható, 11 ezer négyzetméteres irodáját. A Microsoft a Graphisoft Parkba írt alá előszerződést 4 ezer négyzetméterre, az Állami Autópálya-kezelő pedig az Átrium Parkban foglal majd el 6200 négyzetmétert.

Ezer négyzetméternél nagyobb területre többen is kötöttek előbérleti szerződést: a Sagem a Szépvölgyi Irodaparkban tart igényt 1200 négyzetméternyi területre, a Bristol Myers Squibb pedig a Millenáris Irodaházban írt alá előbérleti szerződést ugyanekkora területre.

Új költözők

Ezer négyzetméternél nagyobb területre több bérleti szerződés is köttetett: a Fundamenta lakástakarékpénztár 1700 négyzetméterre írt alá bérleti szerződést idén augusztusban, a pénzügyekkel foglalkozó Process Solutions pedig júliusban vett bérbe 1500 négyzetméternyi területet a Váci 33 Irodaházban.

A jelentősebb tranzakciók közé tartozik a British Telecom 3500 négyzetméteres bérlete az IP West I-II.-ben, és az Európai Szociális Alap 3700 négyzetmétere az Átrium Parkban. A T-Online 5500 négyzetméteres, az Infopark D épületében bérelt területe szintén kiemelkedik, ahogy a Citibank Aréna Corner-beli, 3 ezer négyzetméteres bérlete is.

A fentieknél kisebb, ám ezer négyzetmétert meghaladó tranzakciók közé tartozik a ThyssenKrupp Horizont Park Irodaházban bérelt 2 ezer négyzetmétere, valamint a Questornak a BC 30 irodaházban elfoglalt 2500 négyzetmétere. Ugyanebbe a kategóriába tartozik a ProfiPower, amely a Millenáris Irodaház 1400 négyzetmétere mellett döntött. A Budapest Bank az Optima B irodaházban vett ki 1500 négyzetméternyi irodát, a Group4 pedig a Flórián Udvarban bérelt ki 1600 négyzetméternyi területet.

www.irodahaz.info