Szigorodnak az építési szabályok

Vágólapra másolva!
Várhatóan szigorúbb szabályok vonatkoznak a területrendezésre és az építésre a jövő évtől - az új kormányrendelet tervezete az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium honlapján olvasható. A lakás egy szobájának továbbra is legalább 17 négyzetméteresnek kell lennie, de ebbe nem számít bele a vele egy légtérben lévő konyha és étkező területe.
Vágólapra másolva!

Az Országos Építésügyi Szabályzatot (OÉSZ) 1997-ben váltotta fel az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet (OTÉK). Ez utóbbi két fő részből áll, az első a településrendezési, míg a második az építési követelményeket tartalmazza. Mindkét részt módosítani kívánja a kormány, az új szabályokat várhatóan a jövő év első napjától kell majd alkalmazni.

Egy település beépítésre nem szánt területeit két újabb kategóriába lehet majd besorolni. Az egyik a természetközeli, a másik a különleges övezet. A természetközeli terület lehet mocsár, láp, nádas, karszterdő, sziklás terület vagy ősgyep. Ezeken épületet elhelyezni nem lehet.

Különleges övezet kivételesen beépítésre szánt területen is kialakítható. Ilyen lehet például a gyógyszálló, a sport- vagy a kutatás-fejlesztési terület. Különleges területnek minősül az is, ahol szélerőművet vagy napenergia-forrásokat lehet elhelyezni.

Egy szabály előírja, hogy faanyagot csak gombamentesítő és rovarkár elleni kezelés után szabad beépíteni (eddig csak a gombamentesítés szerepelt a szövegben). Ugyanakkor Európa számos országában például a készházépítőknek 20 éve tilos bármivel impregnálniuk a fát, mivel úgy kell beépíteni, hogy ahhoz ne férhessen hozzá pára (így a gombásodás is kizárt), illetve a rágcsálókat is lezárással kell távol tartani a fa szerkezetektől.

Külön rész foglalkozik a módosított rendeletben az akadálymentesítéssel: az akadálymentes ajtó 90 centiméternél keskenyebb és 2 méternél alacsonyabb nem lehet. Ha a szintkülönbség 17 centiméternél nagyobb, akkor azt 5 százalékos meredekségű rámpával kell áthidalni.

A gázkészülékek égéstermékét kéményen át kell elvezetni. Falon át történő kivezetést csak szükséghelyzetben enged a szabályzat, de a homlokzati kivezetés (például a parapetes gázkonvektorok esetén) nagyon ritkán lehetséges. A kivezetés helyétől 10 méternél távolabb kell lennie a szemközti háznak, felette nem lehet ablak az épület teljes magasságában, oldalt pedig 2-2 méteres ablak nélküli sávnak kell lennie.

A módosított rendelet tiltja szemétledobó építését. Csak akkor építhető új berendezés, ha nincs más megoldás, és akkor is be kell szerezni az egészség-, a tűz-, és a környezetvédelmi szakhatóság előzetes véleményét. A szemétledobó átmérője nem lehet keskenyebb 40 centiméternél.

Szigorodnak a lakással kapcsolatos követelmények is. Egy lakószobának benapozottnak kell lennie, mégpedig úgy, hogy február 15-én 60 percen át süssön be az ablakán a nap. Új épületeknél árnyékolással vagy növények telepítésével kell védekezni a nyári felmelegedés ellen.

A klímaberendezés kültéri egységét a homlokzatra csak takartan, illetve "építészeti eszközökkel megoldva" lehet elhelyezni. Amennyiben kétszobásnál nagyobb a lakás, akkor is kell egy külön WC-t építeni bele, ha a fürdőszobájában van már egy.

A garázsból a kipufogógázt a tető fölé kell vezetni. A garázsnak akkorának kell lennie, hogy az autó vezetőoldali ajtaját teljesen ki lehessen nyitni benne. (Az építészek úgy tartják, hogy az autó valamennyi ajtaját nyitva tartva is körbe kell tudni járni a kocsit a garázsban.)

Továbbra is legalább 17 négyzetméteresnek kell lennie a lakás legalább egy lakószobájának. Új szabályként viszont ebbe a területbe nem számítható be a szobával azonos légtérben lévő konyha és étkező.

Végül megengedi a rendelet, hogy a települések a saját rendezésük során szigorúbb feltételeket határozzanak meg. A rendeletbe foglaltaktól enyhébb szabályokat viszont csak akkor lehet megállapítani, ha azok közérdeket nem sértenek, és a településrendezésért felelős miniszter is hozzájárul.