Harmadával nőtt az ingatlanlízing piaca

Vágólapra másolva!
Visszaesőben az autólízing, de a darabszám csökkenését ellensúlyozza az egy járműre eső finanszírozás összegének növekedése, és a kezdőrészlet is nőtt. Az ingatlanszektornak továbbra sincs oka panaszra.
Vágólapra másolva!

A Magyar Lízingszövetség tagvállalatai 2007 első félévében 553 milliárd forint összegű kihelyezést hajtottak végre, a finanszírozott eszközök értéke 744 milliárd forintot tett ki - közölte Báti Balázs elnök sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

A kihelyezések állománya az idén január-júniusban 7,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, a finanszírozott eszközök értéke pedig 11 százalékkal magasabb, mint 2006 első félévében.

A megkötött szerződések darabszáma féléves szinten 10 százalékkal csökkent, ennek oka az elsősorban a lakossági ügyfeleknek nyújtott autófinanszírozási szerződések számának jelentős mérséklődése - mondta az elnök. Az első félévben a teljes finanszírozás 36 százalékát, több mint 200 milliárd forintot helyeztek ki kis- és középvállalkozásokhoz.

Az ingatlanfinanszírozás 30 százalékkal bővült 2006 első félévéhez képest, abszolút értékben 59 milliárd forintos kihelyezéssel. Ezzel a szektor részesedése a teljes lízingpiacból 11 százalék. A lakossági lakásfinanszírozás 10 milliárd forint volt az első félévben, további 3,6 milliárd pedig egyéb lakossági, de nem lakás jellegű ingatlanok finanszírozása.

Az új szerződésekkel együtt a szektor tőkekintlévősége meghaladta a 240 milliárd forintot az első félévben. Ebből a lakossági állomány 22 milliárd, az operatív lízing formában történő finanszírozás pedig meghaladta a 120 milliárd forintot.

Báti Balázs elmondta: a személygépjármű-finanszírozási szerződések száma tovább csökkent, 10 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Hozzátette: a darabszám csökkenését ellensúlyozza, hogy az egy autóra eső átlagos finanszírozás 11 százalékkal magasabb a 2006. félévi értéknél. Emellett tavaly év végén megfordult az átlagos kezdőrészlet mértékének éveken keresztül tartó csökkenési tendenciája, és ismét megközelíti a 30 százalékot.

Ennek eredményeként az első féléves adatok alapján stagnál a személy- és kishaszongépjárművek szegmense. Az elmúlt fél évben a lízingcégek 334 milliárd forintot, a lakossági szerződésekben mintegy 300 milliárd forintot helyeztek ki, aminek 60 százaléka új autó vásárlására szolgált. Ezzel együtt a finanszírozó cégek összesen 1050 milliárd forint értékben finanszíroznak személygépjárműveket.