Az útépítők miatt gyengült az építőipar

Vágólapra másolva!
Visszaesett az építőipari termelés. Idén áprilisban a kiigazítatlan adatok alapján 3,7 százalékkal, munkanaptényezővel kiigazítva 4,7 százalékkal csökkent 2006 áprilisához képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) felméréséből.
Vágólapra másolva!

A KSH közlése szerint a korábbi hónapokban megfigyelt emelkedés után az építőipari termelés áprilisi csökkenését az elsősorban útépítési munkákkal foglalkozó szervezetek termelésének visszaesése okozta.

A szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése áprilisban 5,2 százalékkal, január-áprilisban összességében 1,1 százalékkal csökkent 2006 azonos időszakához viszonyítva. Az épületgépészeti szerelés áprilisi termelése 5 százalékkal magasabb, a befejező építésé 11,3 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

2006 áprilisához képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai a korábbinál kisebb mértékben, 7,5 százalékkal nőttek, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 7,9 százalékkal emelkedtek. Az építőipari árak az előző haviakhoz képest 0,4 százalékkal nőttek.