Ötéves csúcson a bérletidíj-növekedés Európában

Vágólapra másolva!
Az európai irodák iránti kereslet valamelyest csökkent ugyan, de még így is nagyon élénk. Következésképp a bérleti díjak továbbra is szárnyalnak szinte az egész kontinensen.
Vágólapra másolva!

Az első osztályú irodák iránti kereslet továbbra is kimagasló, ennek köszönhetően a bérleti díjak növekedése most a leggyorsabb az elmúlt öt évet nézve - áll a CB Richard Ellis ingatlan-tanácsadó legfrissebb régiós irodapiaci jelentésében.

A tanácsadó cég EU-15 irodabérleti indexe kilenc egymást követő negyedévben nőtt, az elmúlt időszakban 1,8 százalékos növekedést mutatott az előző negyedben mért értékéhez képest, ami 7,2 százalék éves szinten - ez a legnagyobb éves emelkedés 2001 óta. A kiegyensúlyozott növekedést mutatja, hogy a vizsgált 38 európai piac közül az elmúlt negyedévben 12-ben nőttek a bérleti díjak, és - ellentétben az előző negyedévvel - egyetlen piacon sem csökkentek.

A legnagyobb növekedés az Európai Unión kívüli piacokon volt: Moszkva és Oslo végzett az élen, de kétszámjegyű bővülést könyvelt el Varsó és Isztambul is. A fejlődő piacok dinamikája mögött a bérlők terjeszkedése, illetve a gyors gazdasági növekedés áll.

"A kereslet kissé mérséklődött az év első negyedében, am a 2006 negyedik negyedévében megfigyelt erős bérbeadási hullám után nem meglepő. A bérlői aktivitás továbbra is egészséges, többségében egy szintben van 2006 ezen időszakával, vagy magasabb is annál" - kommentálta a jelentést Nick Axford, a CBRE Európáért, a Közel-Keletért és Afrikáért (EMEA-régió) felelős kutatási és tanácsadói részlegének vezetője.

"A korlátozott kínálat és a fejlesztések visszafogott dinamikája miatt még az enyhe kereslet is emelkedést hozhat a nyugat-európai piacokon. Habár a konjunktúra nem erős, a kilátások kedvezőek, és 2007-ben tovább emelkedhetnek a bérleti díjak, különösen az elégtelen kínálatú piacokon" - mondta Anna Starczewska, a CB Richard Ellis EMEA-régiójáért felelős kutatási és tanácsadói részlegének vezető elemzője.


A bérleti díjak változása Európa néhány nagyvárosában:
Város

Éves változás (%)

Negyedéves változás (%)

Moszkva

30,8

13,3

Oslo

29,5

5,6

Madrid

28,1

5,8

London - City

22,9

7,3

London - West End

20,6

5,1

Varsó

20,0

4,3

Isztambul

15,8

4,8

Dublin

13,7

4,3

Zürich

12,5

5,9

Párizs

11,4

4,9

Budapest

10,0

4,8