Legyen 160 ezer forint a négyzetméterár!

Vágólapra másolva!
Az állam vonuljon ki a lakáspiacról, a beruházók adják a lakások négyzetméterét 160 ezer forintért - egyebek mellett ez is elhangzott a lakáshoz jutásról rendezett hétfői budapesti konferencián. Van, aki egyenesen azt mondja: a lakáshoz jutás kérdése legyen a privát szféra része.
Vágólapra másolva!

A magyar lakásügy legnagyobb problémája a hosszú távú, kiszámítható lakáspolitika hiánya - mondta Borsi László, az Ingatlan Parlament elnöke. A szakember a mai befektetői lakásépítés három problémáját sorolta fel, ezek: a fizetőképes kereslet hiánya, az épített lakások magas ára és rossz minősége.

Szekeres Tibor, az AXA által nemrégiben megvásárolt Ella Bank tulajdonosa és felügyelőbizottsági elnöke szerint a négyzetméterenként 150 ezer forintból felépített lakásokat nem lehet 280 ezer forintért értékesíteni. Ez utóbbi árat alapul véve és a befektető 11 százalékos hozamelvárásával számolva a havi lakbér 2600 forint lenne négyzetméterenként.

A piac viszont csak 1500 forintot ismer el, így a befektetés nem térül meg. A megtérüléshez - 1500 forintos lakbér mellett - 160 ezer forintért kellene adni a lakások négyzetméterét. Ebből következtetett az elnök arra, hogy a lakásáraknak esniük kell.

Az árak csökkenéséhez pedig "gazdaságos méretű" befektetőknek kell tevékenykedniük a piacon. Kiemelte még, hogy az állam vonuljon vissza a lakástámogatásból, mivel a lakáshoz jutás a privát szféra része. Aki pedig itt nem tud lakáshoz jutni, az a karitatív szervezeteken - például a Habitat for Humanityn - keresztül juthat hozzá.

A Habitat for Humanity alapítvány megállapodott az Ella Bankkal, hogy a jövőben az alapítvány által lakáshoz jutott családoknak hitelt nyújt, így az alapítvány 20 év helyett azonnal a pénzéhez jut, és ebből gyorsítani tudja magyarországi tevékenységét - mondta Sümeghy György, az alapítvány magyarországi elnöke. A 31 éves amerikai alapítvány 11 éves hazai jelenléte alatt eddig hat településen 130 lakást épített Magyarországon.

Az állami támogatásokról Somogyi Eszter, a Városkutatás Kft. közgazdász kutatója tartott előadást. Az állam e célú kiadása 2001-ben lépte át a 100 milliárd forintot, 2005-ben pedig már meghaladta a 250 milliárdot is - mondta.