Csökkenést várnak az ingatlanpiac szereplői

Vágólapra másolva!
Az idén az első félévben az ingatlanpiac szereplői - az önkormányzatokat kivéve - egyértelmű csökkenést várnak - áll az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet Ingatlanbarométer nevű felmérésében.
Vágólapra másolva!

Az Ecostat hétfői közleménye szerint az ingatlanbarométer értéke 42,5 százalék. Ez az érték az eddigi legalacsonyabb. A 2006. IV. negyedévi index 43,6 százalék volt, 0,9 százalékponttal magasabb, mint az előző negyedévben. Az Ecostat összességében azzal számol, hogy 2007-ben az ingatlanok, a lakások építése és értékesítése tovább lassul, az árak az átlagos inflációt közelítő mértékben emelkednek.

Idén 34 ezer lakás épült, 7 ezerrel kevesebb az előző évinél. A jelenlegi feltételek és körülmények mellett 2007-ben 30-32 ezer új lakás átadásával lehet számolni, az engedélyezés visszaesése megállt - áll az Ecostat közleményében.

A felmérés szerint a további fejlesztéseknek az idén határt szab, hogy a költségvetésben lakáscélra elkülönített 225 milliárd forint 60 százalékát a korábbi hitelek után fizetendő kamattámogatás köti le. Ez a magas arány az évek során csak lassan mérséklődik a hitelek 20 év körüli futamideje miatt. A kedvező hitelkonstrukció megszűnésének negatív hatását 2006-2008-ban szenvedték, illetve szenvedik el a beruházók és a kivitelezők. A költségvetési kiigazító intézkedések hatására a lakossági jövedelmek reálértéke is kisebb lesz átmenetileg.

A felmérés szerint a lakosság továbbra sem kezd nagyarányú lakásépítésbe és ingatlanvásárlásba. A vállalatok továbbra is bizonytalanok ingatlanvásárlásaik és az ingatlanokba történő befektetéseik terén. A legoptimistábbak 2007 év elején is az önkormányzatok, amelyek több ingatlanberuházást és -felújítást terveznek a következő fél évben, mint amennyit megvalósítottak a korábbi időszakokban.

A lakáslétesítési boom 2000-ben kezdődött, amely az átadott lakások számában egy évvel később jelentkezett. A korábbi 20-22 ezres lakásátadás néhány év alatt évi 40 ezer fölé emelkedett. A csúcsot 2004-ben érte el 44 ezres lakásszámmal. A szükségessé vált költségvetési kiigazítások hatására a létesítések dinamikája lassan mérséklődött, 2005-ben 41 ezer, 2006-ban 34 ezer új lakásra adtak ki használatbavételi engedélyt.

Az idén a lakáspiac fejlődésének jelentős lassulásával számol az Ecostat. Részben azért, mert a mennyiségi lakáshiány az elmúlt évek magas teljesítménye eredményeként érezhetően csökkent, részben pedig azért, mert a kamatfeltételek és a piaci feltételek miatt a befektetési, bérbeadási célú lakásépítés jelentősen mérséklődött.

A lakásépítés pénzpiaci feltételeit értékelve az Ecostat szakértői úgy látják, hogy a hiteligénylés csökkenő trendje folytatódik, a devizahitelek túlsúlya fennmarad, a felújítások, korszerűsítések növekedésével az államilag nem támogatott hitelek aránya nő.

Az ingatlanpiac szereplői 2007-re továbbra is az előre jelzett inflációnál magasabb árnövekedést prognosztizálnak. Az előző negyedévben 6-10 százalék között mozgott a várt árnövekedés, 2007 első negyedévében is ehhez hasonló nagyságú, az infláció mértékét továbbra is meghaladó - éves szinten - 6,7-10 százalékos áremelkedést vélelmeznek a vállalkozások.

A legnagyobb mértékű, 9,9 százalékos árnövekedést az építőanyag-áraknál és az építési-szerelési tevékenységek díjánál prognosztizálják. A várakozások szerint a tervezési díjak árai 8,3, a munkaerő-költségek 8,2 a telekárak 6,7 százalékkal haladhatják majd meg a 2006. évi árszintet.