Tavaszi fáradtság az ingatlanpiacon

Vágólapra másolva!
Vidéki roadshow-val változtatnának az ingatlanpiac időszakos gyengeségén a piaci szereplők. A növekvő kockázatok az építtetőket bizonytalanítják el, a forint erősödése pedig a devizaalapú hitelt felvenni szándékozókat.
Vágólapra másolva!

Ingatlanpiaci roadshow-t szervez április végétől a Magyar Ingatlanszövetség. A vidéki nagyvárosokat érintő akció Győrben kezdődik, utána eljut Miskolcra, Pécsre és Szegedre. Mindenütt a térség forgalmazói, az ingatlanpiac köré szerveződő pénzintézetek és szolgáltató intézmények szakértői ülnek közös asztalhoz.

Kispál Sándor, a Magyar Ingatlanszövetség főtitkára szerint a hazai ingatlanpiaci szereplők nehéz időszak előtt állnak, mert a várakozással szemben Magyarország gazdasági fejlődése nem tette lehetővé a fizetőképes kereslet folyamatos növekedését.

A lakásínség enyhítésére, az elmúlt tíz évben sok esetben látszatintézkedéseket hoztak, amelyek egy ideig ugyan elegendőnek bizonyultak, ám mára kiderült, hogy a lakosság korábbi megtakarításai kimerültek, megtört a banki hitelek fejlődési lendülete is.

Alacsony a lakásmobilitás, a többség számára megtakarítások híján a kisebb lakásokból nem lehetséges a továbblépés a 2-3 szobás felé. A felső jövedelmi rétegekbe tartozók ugyanakkor változatlan érdeklődéssel keresik a nagy alapterületű, igényes otthonokat.

A piac elbizonytalanodására utal, hogy számos építőipari vállalkozás visszafogja tevékenységét a növekvő kockázatok láttán. Míg egyes városokban - így Tatán vagy Tatabányán - keresleti piac alakult ki, addig, például Egerben a kínálati árakhoz képest csak 15-20 százalékos engedménnyel lehet vásárlóra találni. Nyíregyházán pedig fizetőképes kereslet híján csaknem leállt az építkezés.

Budapest egyes régióiban, például az Üllői út ferencvárosi felén szinte menekülnek a vállalkozók a rehabilitációs építkezésektől, az út bal oldalán viszont gőzerővel folynak a fejlesztések. A piac visszaesésére utal mindenesetre, hogy csökkent a benyújtott lakásépítési kérelmek száma.

Kispál Sándor ugyanakkor óvatosan fogalmaz: korábban tarthatatlan volt, hogy évente alig 18-20 ezer új lakást adtak át, ám aztán az évenkénti 45 ezerrel egészségtelenül túlfűtötték a piacot. Úgy véli, ma bizonytalan, merre fejlődik az ingatlanpiac, elvégre ezen a területen már a stagnálás is visszalépésnek számít.

A Maisz főtitkára rámutatott, hogy egy fizetőképes keresletre alapozott, kamattámogatási és banki szolgáltatással működő lakásépítési koncepció teremtene kiszámítható viszonyokat. A szövetség ennek érdekében kezdeményezte egy ingatlanpiaci törvény megalkotását.

A mozgalmas január-februári időszak után kissé visszaesett a felső kategóriás ingatlanok iránti érdeklődés Budapesten, de a tapasztalatok alapján várható, hogy április végétől ismét felerősödik - mondta az [origo] érdeklődésére Gálya Anikó, az At Home Network szakértője.

A mostani csökkenés vélhetően a március-áprilisi ünnepek miatti hosszú hétvégékkel magyarázható, a legtöbb tehetős ember ugyanis ilyenkor utazása miatt elhalasztja esetleges vásárlásait. Ugyanilyen okból nehéz az értékesítés a nyári szabadságolások idején, egészen szeptember elejéig.

Gálya Anikó szerint sokakat kivárásra késztet a forint erősödése, illetve kiszámíthatatlan ingadozása. A jelenleg kimondottan erős forint miatt kockázatos euróért és svájci frankért forintalapú hitelre ingatlant vásárolni, hiszen bármikor jöhet egy hirtelen forintgyengülés.

A külföldieknek kedvezne ugyan a "gyengébb" euróval történő magyarországi vásárlás, csakhogy éppen ezért sem az eladók, sem a bérbeadók nem kívánnak most eurót elfogadni. A piac 255-260 forintos euró mellett nyugodna le - vagy akkor, ha stabilizálódna az árfolyam.

A bérlemények díjait is átrendezte a forint-euró viszony alakulása. Aki napjainkban euróban akarja bérleményét fizetni, nehezebben alkudhat, ráadásul az árfolyamkockázat miatt a tulajdonosok ódzkodnak a tartós szerződéskötéstől is.

Bálint Tóth János