A lakáslízing éve lehet az idei

Vágólapra másolva!
Egyelőre nem vetették vissza a lízingpiacot a megszorítások, valamelyest még az autólízing is nőni tudott, az ingatlanos szegmens fejlődése pedig töretlen. A PSZÁF-ajánlás nyomán az ágazat képviselői a kockázatos konstrukciók mérséklődésére számítanak.
Vágólapra másolva!

Elmaradt a sokak által várt visszaesés az autólízing területén - számolt be Báti Balázs, a Magyar Lízingszövetség elnöke a szervezet sajtótájékoztatóján. Hozzátette, noha e szegmens az idei első negyedévben 2 százalékos növekedést produkált a finanszírozási volumenben, a finanszírozott darabszám tizedével visszaesett.

A teljes lízingpiac 12 százalékkal növekedett az előző év hasonló időszakához képest. A szövetség tagjai 2007 első három hónapjában összesen 257 milliárd forint értékben finanszíroztak, a kis- és középvállalkozások részesedése most először emelkedett az egyharmados arány fölé.

Jelentős visszaesés figyelhető meg a mezőgazdasági gépek piacán, de ez szinte biztos, hogy ideiglenes jellegű. Sok cég késlelteti ugyanis beruházásainak elindítását az uniós támogatásokra vonatkozó pályázatok meghirdetésére várva.

A 2006-os év az ingatlanlízing előretörésének időszaka volt, 2007 pedig a lakáslízingé lehet - fogalmazott Báti Balázs. Kiemelte, az előző év első negyedévéhez képest 140 százalékkal bővült az ingatlanok finanszírozása, és a teljes kihelyezésen belül a lakásfinanszírozás aránya már elérte a 23 százalékot (abszolút értékben 6,6 milliárd forint).

A szövetség elnöke ugyanakkor megjegyezte, a hirdetésekben és a sajtóban egyre gyakrabban felbukkanó "önerő nélküli lakáslízing" inkább csak marketingfogásnak tekinthető. A tényleges önerő nélküliség csak meghatározott ügyfélkörben realitás, a fizetőképesség előzetes vizsgálatával - ami az ágazatra egyébként nem jellemző.

Forrás: [origo]

A szövetség nemrég azzal kereste meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét, hogy segítsen olyan önszabályozó lépésekkel fordítani a kedvezőtlen piaci tendenciákon, amelyek nem ütköznek a versenytörvény szabályaiba. A kiélezett verseny ugyanis oda vezetett, hogy az alacsony kezdőrészlet és a hosszú futamidő miatt az autók értéke folyamatosan alatta marad a finanszírozás értékének.

A kezdeményezésre reagálva a PSZÁF főigazgatója még a múlt héten kiadott egy vezetői körlevelet, amelyben az ügyfél-tájékoztatás színvonalának emelését, a minimális kezdőrészlet 20 százalékosra emelését és a futamidő 8 éves maximumát javasolja. Báti Balázs szerint a cégek biztosan komolyan veszik majd az ajánlatot, de a kifogásolt finanszírozási formák vélhetően nem tűnnek el teljesen a piacról.

Kérdésre válaszolva Lévai Gábor főtitkár elmondta, a visszavett autókról a cégek nem szívesen adnak pontos adatokat, de annyi bizonyos, hogy ezek száma nem növekedett jelentősen. A megszorítások hatása feltehetően csak hosszabb távon fog igazán érvényesülni.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a szövetség együttműködési megállapodást kötött a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal, ennek keretében a minisztérium bevonja a szövetséget a kkv-szektorra vonatkozó, beruházási támogatásokat érintő szabályozás tárgyalásába.