Megduplázódott az ingatlanbefektetés a régióban

Vágólapra másolva!
A britek és az írek a legaktívabb ingatlanvásárlók külföldön, a németek visszacsúsztak a harmadik helyre. Magyarországnál csak a lengyelek és a csehek könyvelhettek el nagyobb összértékű befektetést 2006-ban, a leglátványosabb növekedést azonban Oroszország produkálta.
Vágólapra másolva!

A múlt évben a kereskedelmi célú ingatlanok piacán a befektetések 46 százalékos növekedéssel 227 milliárd eurót tettek ki Európában, és Közép-Kelet-Európában is folytatódott a gyors növekedés - közölte a CB Richard Ellis (CBRE) nemzetközi ingatlan-tanácsadó az MTI-vel.

Nyugat-Európában a legjelentősebb a német piac, ahol a forgalom a 2005-ös 20 milliárd euróról 2006-ra 51 milliárd euróra nőtt (+155 százalék). Több nyugat-európai országban szintén duplázódott a piac mérete, például Belgiumban, Dániában és Luxemburgban is.

A gyors növekedés Közép-Kelet-Európában is folytatódott, a 2005-ös 5,8 milliárd eurós forgalom 2006-ban - mint 2001 óta minden évben - megduplázódott. Az időszak kezdetekor az intézményi befektetések értéke 445 millió euró volt.

A múlt évben a legfigyelemreméltóbb növekedést Oroszország produkálta, ennek értéke 2,5 milliárd dollárt tett ki. Ugyanebben az időszakban az akkor még tagjelölt uniós országok - Bulgária és Románia - is jelentős növekedést generáltak.

Az európai, határokon átnyúló tranzakciók legaktívabb vásárlói jelenleg a britek: 2006-ban 14,6 milliárd eurót költöttek az Egyesült Királyságon kívül. Az ír befektetők 7,4 milliárd euró értékű tranzakciót hajtottak végre.

A német befektetőkkel, akik 2004-2005-ben még a legnagyobb, határokon átnyúló üzletekért voltak felelősek, tavaly csak a harmadik helyet foglalták el, 6,2 milliárd eurónyi befektetéssel. Az eladói oldalon viszont a német szereplők igen aktívak voltak tavaly: mintegy 12 milliárd eurónyi ingatlanportfoliótól váltak meg.

A magas jövedelmű magánszemélyektől tőkét gyűjtő csoportok és ingatlanalapok gombamód szaporodnak. A legjobban beazonosítható csoportot ír magánbefektetők alkotják, de egyre több a nem nevesített alap a piacon. Mára a magánvevők jelentős erőt képviselnek az európai ingatlanpiacon, nagyjából akkora arányban, mint a közvetetten vásárló intézményi befektetők.

A nagyfokú aktivitás árakra gyakorolt hatása sem maradt el: az első osztályú ingatlanok hozama átlagosan 40 bázisponttal (0,4 százalékponttal) csökkent az év során. A trend folytatódni látszik 2007-ben is, a legtöbb európai nagyvárosban a hozamok további esését prognosztizálja a CBRE.

A befektetői környezet 2006-ban nyugodt volt Magyarországon, szemben az előző évek élénk növekedésével. A térségben a 2000 óta érkezett befektetések összértékét tekintve Magyarország a harmadik helyen áll 3,5 milliárd euróval, Lengyelország (10 milliárd) és Csehország (5 milliárd euró) után. Összesen 710 millió euró befektetést regisztráltak 2006-ban, azonban a piaci transzparencia gyenge, és a befektetések valós forgalma jelentős mértékben meghaladhatta a becsült értéket.

Magyarországon 2006 végén az irodapiacon 6,25 százalék, a logisztikai piacon 7,25 százalék, míg kiskereskedelmi egységek esetében 6,25 százalék az első osztályú ingatlanok hozama. Új jelenség a piacon, hogy a tranzakciók jelentős hányada építés alatt álló projektekre irányult.